מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

פחד מטיסות

מהי חרדת טיסות?

פחד מטיסות קיים אצל בין 10%-40% מהאנשים ועלול לגבות מחיר יקר בחיי הפנאי, המשפחה והעבודה. על הסוגים של פחד מטיסות והבדלים בפחד בין גברים לנשים ובגילאים שונים.

רבים מאיתנו מפחדים פה ושם בזמן טיסה. פה רחש מוזר, שם כיס אויר קטן. חרדה במצבים אלו היא רגש טבעי שלרוב דועך תוך זמן קצר. יחד עם זאת עבור אנשים מסוימים חרדת טיסות הופכת את הטיסה לסיוט. אנשים עם חרדת טיסות חשים חרדה עזה במהלך טיסה ובמקרים רבים מעדיפים להימנע מטיסות. על פי מחקרים שונים ההערכה היא כי חרדת טיסות פוגעת בכ-10 עד 40 אחוז מאלו שאמורים לטוס.

בהתחשב בעולם בו אנו חיים חרדת טיסות יכולה להיות מגבלה משמעותית אשר יכולה לפגוע בקריירה של אדם ובאפשרויות שלו ליהנות מחופשות בחוץ לארץ. אם נבדוק את הנתונים הסטטיסטיים לגבי טיסות, טיסה היא מהבטוחים שבאמצעי התחבורה. אם כן נשאלת השאלה מדוע כה רבים מאיתנו מרגישים פחד מטיסות ?

פחד מטיסות- למה זה מפחיד?

ניתן לומר שהתשובה לכך היא מגוונת:

1. פחד מחוסר שליטה. ישנם אנשים אצלם פחד מטיסות נובע מהחשש מחוסר השליטה שבמצב, אנשים אלו יגידו "לו הייתי מטיס את כלי הטייס לא הייתי מפחד, אך העובדה שמישהו אחר מטיס אותו מפחידה אותי".

2. קלסטרופוביה. קלסטרופוביה היא פחד ממקומות סגורים. אנשים אלו אינם חוששים מעצם הטיסה אלה מהשהות במקום סגור, וירגישו חרדה עזה גם במקומות סגורים אחרים. אנשים אלו מרגישים חרדה ברגע שדלת המטוס נסגרת ומרגישים מחנק וחוסר מוצא.

3. פחד מטביעה. ישנם אנשים שהפחד שלהם הוא ממים ומהעובדה שלפרקים יטוסו מעל מים או מעל האוקיינוס מפחידה אותם והם מדמיינים תרחישי זוועה של התרסקות למים שמסתיימים בטביעה.

4. התקפי חרדה. אנשים הסובלים מהתקפי חרדה חוששים לעיתים קרובות משהות במקום שלא יוכלו להיחלץ ממנו בקלות או לקבל עזרה אם יהיה להם התקף חרדה. מקומות רבים מעוררים אצלם חרדה, ומטוס יכול להימצא בראש רשימת המקומות המאיימים, כיוון שאין שום דרך לצאת ממנו אם הם מרגישים רע עד לסיום הטיסה. אנשים אלו אכן פגיעים במיוחד ללקות בהתקף חרדה בזמן טיסות.

פחד טיסה זה מאופיין בחשש של האדם מתגובות פיזיות שונות או חוסר שליטה שלו בעצמו כתוצאה מפאניקה. האדם אינו חושש מאסון אלא משהייה במקומות סגורים (קלסטרופוביה), מקומות שאין דרך קלה לצאת מהם (אגרופוביה) או סובל מהתקפי חרדה. כלומר, הפחד הוא לא מהטיסה כשלעצמה אלא מהקושי שלו ומתגובותיו בזמן טיסה. אדם זה יחשוש למשל שירגיש לאורך הטיסה חרדה בלתי נסבלת המלווה בתחושת מחנק, הזעה ודפיקות לב מהירות או שלא יוכל לשלוט בעצמו בשל תחושות אלו ויפרוץ בבכי או צעקות.

5. פחד מאסונות אוויריים, חטיפת המטוס או פיגוע. קבוצה זו מורכבת מאנשים החוששים שיקרה אסון כלשהו בטיסה, בין אם מדובר בתקלה טכנית או חוסר מיומנות של הצוות שיגרמו להתרסקות, או פיגוע טרור שיסתיים אף הוא באופן הרה אסון.

פחד טיסה זה מאופיין במחשבות רבות על שיבושים ואסונות פוטנציאליים. אדם הסובל מפחד זה יחשוש מחטיפת המטוס או התרסקות. אדם עם פחד טיסה זה יזכר בתאונות ואסונות שונים שאירעו במטוסים ויהיה ממוקד בכל רמז לאסון – כך למשל כל כיס אוויר יתפרש על ידו כסימן שהמטוס עומד להתרסק, הוא יתמקד בנקודות בלויות במטוס ויסיק שמצבו המיכני אינו טוב, הוא יפקפק באיכות חברת התעופה ויבחן את התנהלות הצוות וינסה להעריך את הסיכון לטעות אנוש או כיצד יגיבו בזמן אסון.

חרדה בזמן טיסה

לפי גו'נתן בריקר, פסיכולוג שערך מחקר על 3309 אנשים שטסו, קרוב ל-50% מהאנשים עם הסוג הראשון של פחד טיסות ישתדלו להימנע מטיסות, לעומת 18% מהאנשים הפוחדים מסימפטומים של חרדה בזמן טיסה.

החרדה יכולה להשתנות בהתאם לנסיבות: תגובה עוינת של דיילת לאדם שחש ברע במהלך ההמראה תגביר את החשש של אדם החושש שיעבור התקף חרדה, ואילו מקומות פנויים לידו עשויים להפחית את החשש שלו ממחנק . באופן דומה, הפחד של אדם החושש מאסונות יתגבר אם אחד הנוסעים יראה לו חשוד ועשוי לפחות אם ישמע שתנאי מזג האויר הם אידיאלים ויראה שהמטוס חדש יחסית.

פחד טיסה – הבדלי מין וגיל

פחד טיסה נפוץ בקרב נשים וגברים גם יחד, אולם לפי מחקר שנערך ב-2004 על ידי הפסיכולוג והטייס לוקאס ואן גרוון מאוניברסיטת ליידן בהולנד הסיבות לפחד שונות בכל מין. הוא חילק את הסובלים מפחד טיסות ל-4 קבוצות:

  1. גברים שגילם נע סביב 35. הם סבלו מפחד טיסה שנבע מכך שאינם בשליטה על המטוס וחשש מתקלות
  2. נשים צעירות מ-35 שחששו מחטיפת המטוס או מכך שיאבדו שליטה ויצרחו
  3. נשים בגילאי 32-54 הסובלות מפחד ממקומות סגורים (קלסטרופוביה). נשים אלו חוו את רמות המצוקה הגבוהות מכל הקבוצות, במיוחד בזמן סגירת הדלתות, ונמצאו כפגיעות ביותר להתקפי חרדה.
  4. אנשים מעל גיל 54. רוב האנשים בקבוצה זו היו גברים, והחשש שלהם הורכב מפחד גבהים וצורך להישאר בשליטה. גם חברי קבוצה זו היו בסיכון גבוה להתקפי חרדה.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי – פיתרון לחרדת טיסות

עבור חלק מהאנשים טיסה היא מאורע מרגש כיוון שהיא ההתחלה של חופש, עבור אחרים היא דבר שגרתי או אף מעיק – אך עבור 10%-40% מהאנשים טיסה היא מאורע מעורר אימה. אנשים עם פחד טיסה יעשו כמיטב יכולתם על מנת להימנע מטיסות – כולל ויתור על תפקידים המחייבים טיסות, נסיעות לחופשות במקומות רחוקים או נהיגה במשך שעות ארוכות במקום לקחת טיסה. במידה והם אינם יכולים להימנע מטיסה, אנשים עם פחד טיסה יחוו חרדה ניכרת לפני הטיסה ובזמנה, או ינקטו באסטרטגיות שונות על מנת להימנע מהחרדה בזמן הטיסה – למשל על ידי שתיית אלכוהול או נטילת כדורי שינה. 

יש מגוון סיבות לחרדת טיסות, אך למרות הגיוון יש טיפול בחרדת טיסות שיעילותו הוכחה מחקרית, וטיפול CBT נותן מענה מקיף.

במסגרת תוכניות הטיפול שלנו של פחד מטיסות או חרדת טיסה, נרכש ידע הן על טיסות ומטוסים והן על הפחד שבבסיס חרדת הטיסות ונלמדות טכניקות המאפשרות להתמודד בצורה יעילה עם פחד מטיסות. כשיש לאדם תוכנית פעולה והוא אינו חסר אונים מול המחשבות והתחושות המאיימות עוצמת החרדה יורדת והוא יכול להתנהל איתה בצורה מוצלחת. כשהאדם נחשף למצב שהיה בלתי נסבל עבורו ורואה שהוא מסוגל להתמודד איתו עוצמת הפחד הולכת ויורדת בהדרגה.

כיוון שיש צורך בהתמודדות עקבית עם המצב ותרגול תגובה חדשה, חלק מהטיפול הוא התנהגותי. כלומר, אין די בעבודה על המחשבות שיוצרות את החרדה ובהקניית ידע וכלים, אלא יש לתרגלם שוב ושוב, תחילה במצבים פחות מאיימים באופן יחסי, כשלאט לאט ובהדרגה, ככל שהאדם רוכש ביטחון ביכולת ההתמודדות שלו, דרגת הקושי עולה, עד שהאדם מוכן לטוס בפועל. כך למשל, בתחילת הטיפול יתכן והאדם יתבקש לצפות בתמונות של מטוסים, לדמיין עצמו בטיסה, לשהות בשדה תעופה ולצפות במטוסים וכן הלאה – עד שיהיה מוכן לעלייה על מטוס.

רוצים לקרא עוד עוד טיפול בחרדות? לחצו כאן.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו