מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

כאב ללא ממצא רפואי

ד"ר דני דרבי

אנשים רבים ברחבי העולם סובלים מתופעה מורכבת במיוחד של כאבים אשר מטרידים אותם לאורך זמן, ולא נמצא להם שום הסבר וסיבה רפואיים. כאבים אלו יכולים להופיע בכל מקום בגוף, ולהיות בעלי מאפיינים שונים- סוגים שונים של תחושות כאב, מפושט או ממוקד, המשפיע לאורך כל היום או בשעות מסוימות. המשותף לכל אותם הכאבים מהם סובלים אנשים שונים, הוא סימן השאלה הנוגע לסיבה או למקור הכאב. גם לאחר בדיקות רבות מסוגים שונים, אינספור ביקורים אצל רופאים, מומחים ויועצים, האדם ממשיך לסבול, ואין פשר לסבלו, ומתוך כך- אין גם דרך ברורה להקלה על כאבו או פתרון למצב ממנו הוא סובל.  מצב זה עלול להיות מאתגר, מורכב ומתיש עבור המתמודדים עם תסמונת של כאב ללא הסבר רפואי, ולהשפיע לא רק על בריאות הפיזית, אלא גם על רווחתם הרגשית והנפשית. במצב בו כאבים לא מוסברים הופכים לחלק משגרת החיים, ניכרת פגיעה משמעותית בתפקוד- הגוף כואב, עייף ומותש. גם כאשר הכאב לא משפיע ברגע הנוכחי, האדם טרוד במחשבות ומוצף בפחד- מתי הוא יגיע. פעמים רבות, הכאב מוביל לצמצום בשעות העבודה והבילוי, מה שמגביר את תחושת הבדידות וחוסר השליטה. כל אלו הופכים למשקולת כבדה המעיקה ומעמיסה על האדם, נפשית ופיזית.  

כאמור, לכאב כרוני שאין לו הסבר רפואי, עלולה להיות השפעה הן ברמה הפיזית, והן ברמה הנפשית. כאב כרוני יכול להוביל לשינויים במערכת העצבים, ולגרום לרגישות מוגברת לאותות כאב. ברמה הנפשית, אנשים אלו חווים לרוב מגוון רגשות שליליים בעוצמה מוגברת, ביניהם תחושות של חרדה, דיכאון ופחד. אדם אשר סובל מכאב ממושך אשר אינו מקבל הסבר ומענה למצבו, עלול לחוש כי הכאב שלו נדחה על ידי אנשי מקצוע רפואיים או אנשים סביבם, כיוון שהוא לא מקבל "כותרת" של מחלה או בעיה ידועה ומוכרת. חוסר הוודאות סביב המצב יכול להוביל גם לאובדן שליטה ותחושת חוסר אונים. מחקרים הראו שלאנשים הסובלים מכאבים ללא ממצא רפואי יש שכיחות גבוהה יותר של הפרעות נפשיות, כגון דיכאון, חרדה והפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). נתונים אלו מדגישים במיוחד את החשיבות של התייחסות הן להיבט הפיזי והן להיבט הנפשי בהתמודדות עם מצבים אלו.

למרבה הצער, לרפואה המערבית יש אפשרויות מוגבלות בכל הנוגע לטיפול בכאב ללא ממצא רפואי. משככי כאבים והתערבויות רפואיות אחרות עשויות לספק הקלה זמנית, אך לרוב לא מדובר בפתרון המקל על הכאב לאורך זמן, וכן אינו נותנת מענה לגורמים הפסיכולוגיים והקשיים הנפשיים הקושרים למצב זה. 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא טיפול פסיכולוגי המתמקד בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליות התורמות למצוקה פסיכולוגית. בהקשר של כאב ללא ממצא רפואי, CBT עשוי לסייע לאדם הסובל מהכאב לפתח מנגנוני התמודדות יעילים יותר, לזהות את הגורמים המחמירים את מצבו, וללמוד כיצד להימנע מהם ולהחליף אותם. בתהליך הטיפול, האדם לומד כיצד להכיר וללמוד את דפוסי המחשבה, ההתנהגות והרגשות האוטומטיים המלווים את תחושת הכאב הפיזי, האופנים השונים בהם דפוסים אלו עלולים להגביר את תחושת הכאב, ומפתח את היכולת לבחור בדפוסים חדשים ומיטיבים יותר עבורו. באופן זה, האדם מפחית את תחושת התסכול וחוסר האונים, ומגביר את חווית השליטה וההבנה את המנגנונים הפנימיים שלו. מחקרים שונים מראים כי טיפול CBT במצבים אלו, לא רק שמוביל לשיפור במצב הנפשי, אלא גם עשוי להוביל לירידה בעוצמת ובתדירות הכאבים. 

בתוך כך, חיוני להכיר בכך שאנשים רבים עלולים לחוות את ההפניה לטיפול פסיכולוגי, כעדות לכך שהרופא או הסביבה מאמינה כי הכאב שלהם אינו אמיתי או נמצא רק בראש שלהם. כאשר אדם תופס את ההפניה לטיפול באופן זה, הדבר עלול להגביר תחושות של תסכול וכעס. על כן, חשוב להכיר ולהסביר את המורכבות הייחודית של מצב זה, הכוללת בתוכה הן את הפן הנפשי והן את הפן הגופני, וכן להדגיש כי עצם ההפניה לטיפול נפשי איננה מבטלת את העובדה כי האדם חווה את הכאב בגופו וזקוק למענה פיזי. 

 

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
ד"ר דני דרבי
פסיכולוג קליני מומחה ומדריך | מייסד ומנהל קליני של בית קוגנטיקה

דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

 

תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף