מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים – ממצאים מחקריים

בשנים האחרונות נצבר עוד ועוד ידע בנושא ROCD – הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים. בין היתר, נערכים ומתפרסמים מחקרים אמפיריים שבוחנים, מזוויות שונות, את הסימפטומים של ההפרעה ואת מרכיבי הטיפול האפשריים בה. רבים מהמחקרים נערכים בשיתוף פעולה עם מרכז קוגנטיקה, מתוך אמונה בחשיבות של שילוב בין עולם המחקר לבין עולם הטיפול הקליני. בכתבה זו ריכזנו עבורכם ארבעה מהמחקרים המובילים בתחום.

ערך עצמי תלוי יחסים

פעמים רבות, אנשים המתמודדים עם הפרעה טורדנית כפיייתית ביחסים מתאפיינים בערך עצמי שתלוי בכמה בן\ת הזוג שלהם נתפס בעיניהם כבעל ערך. המשמעות היא שבמקום לבסס את הערך העצמי שלהם על עצמם, הם נשענים על מאפייני בן\ת הזוג שלהם ומבססים את הערך העצמי שלהם על בסיס מאפיינים אלו. במחקר זה, 131 נבדקים ישראלים שמילאו מראש מספר שאלונים אינטרנטיים התבקשו לחשוב על בן\ת הזוג שלהם בצורה חיובית או שלילית, כלומר להשוות אותו\ה למישהו מוצלח פחות (צורה חיובית) או יותר (צורה שלילית) ממנו\ה. לאחר מכן, הם ענו על שאלון שמדד ערך עצמי. תוצאות המחקר הראו שכאשר הנבדקים חשבו על הפגמים של בן\ת הזוג שלהם (כלומר כשהם חשבו על בן\ת הזוג כנחות לעומת מישהו אחר\ת), הערך העצמי שלהם ירד. לעומת זאת, הערך העצמי שלהם לא עלה כשחשבו על בן\ת הזוג בצורה מחמיאה. מחקר זה מדגיש את הקשר בין ערך עצמי לבין הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים. באופן ספציפי, החוקרים הסיקו שבמסגרת טיפול פסיכולוגי ב-ROCD, חשוב לתת את הדעת לרגישויות של מטופלים ביחס לערך העצמי שלהם, משום שנראה שהערך העצמי קשור קשר הדוק לסימפטומים הטורדניים שהם חווים.

Doron, G., & Szepsenwol. O. (2015). Partner-focused obsessions and self-esteem: An experimental investigation. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 49, 173-179.

הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים

[contact-form-7 id="12664" title="Posts Form"]

הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים של הורה עם ילדו

במחקר זה, החוקרים פיתחו שאלון שבוחן את הנטייה של ההורה להיות עסוק מחשבתית בפגמים של ילדיו- בין אם מדובר במראה חיצוני, באינטיליגציה, בקומפטנטיות, במוסריות או ביציבות החברתית של הילד. הנבדקים במחקר זה היו 350 הורים אמריקאיים שענו על שאלונים אינטרנטיים שקשורים להפרעה טורדנית כפייתית ביחסים ובכלל, מצב רוח, סטרס ועוד. תוצאות המחקר הראו שהורים שחווים אובססיות שקשורות לפגמים של הילדים שלהם מדווחים על סטרס הורי גבוה, מצב רוח ירוד והימצאות סימפטומים של OCD. בנוסף, הורים שהיו עסוקים מחשבתית בפגמים של ילדיהם דיווחו על פגיעה רבה יחסית בתפקוד שלהם. המחקר מצביע על הפגיעה הקשה של הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים באיכות החיים של הורים. אותם הורים לא מצליחים להשתחרר ממחשבות על הפגמים של ילדיהם וסובלים ממצוקה רבה בשל כך. על כן, מחקר זה מדגיש את החשיבות של הצעת טיפול פסיכולוגי מתאים לאותם הורים המתמודדים עם סימפטומים של ROCD ביחס לילדיהם.

Doron, G., Derby, D., & Szepsenwol. O. (2017). “I can’t stop thinking about my child’s flaws”: An investigation of parental preoccupation with their children’s perceived flaws. Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, 14, 106-111. doi: 10.1016/j.jocrd.2017.06.007

הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים ושביעות רצון מינית

מחקר זה בחן את ההשערה שסימפטומים של ROCD קשורים לחוסר שביעות רצון מינית, כלומר לחוויה שהאדם אינו מרוצה מחייו המיניים. במחקר עצמו, 157 נבדקים ישראלים מילאו שאלונים אינטרנטיים והתוצאות הצביעו על כך שסימפטומים של ROCD אכן קשורים לחוסר שביעות רצון בנוגע למיניות. חשוב לציין שהקשר הזה היה חזק יותר מהקשר בין סימפטומים של ROCD לבין סימפטומים של דיכאון, של דאגה, של OCD באופן כללי ושל דפוסי התקשרות עם האחר\ת. ממצאי המחקר הזה חשובים במיוחד משום שפעמים רבות, נושא המיניות גורם מבוכה למטפל ולמטופל ולכן שני הצדדים עלולים לימנע מלהעלות את הנושא. על כן, מחקרים מסוג זה מדגישים את החשיבות של התייחסות ישירה ופתוחה למיניות ושילוב עבודה על תחום זה במסגרת הטיפול הפסיכולוגי.

Doron, G., Mizrahi, M., Szepsenwol, O., & Derby, D. (2014). Right or Flawed: Relationships Obsessions and Sexual Satisfaction. Journal of Sexual Medicine, 11, 2218-2224.

מה זה ROCD

שימוש באפליקציה בסמארטפון ככלי טיפולי ב-ROCD

אחד הגורמים המשמרים את ההפרעה הטורדנית כפייתית (ביחסים ובכלל) הוא אמונות לא מסתגלות שקשורות לאחריות, לחשיבות שליטה במחשבות, לפרפקציוניזם, לחוסר ודאות ועוד. אנו חיים בעידן טכנולוגי שבו מתפרסמות כל הזמן עוד ועוד אפליקציות שיכולות לסייע בהפחתת סימפטומים נפשיים ופיזיים מגוונים. בהתאמה, מחקר זה בחן האם אימון קצר באפליקציה בשם GGRO בסמארטפון יכול להפחית סימפטומים של ROCD, להפחית את אותן האמונות הלא מסתגלות שקשורות להפרעה ולשפר את הערך העצמי. כך למשל, במסגרת האימון באפליקציה מוצגים למשתמש היגדים שונים והמשתמש מתבקש "לקרב" היגדים שיכולים לסייע לו (למשל- "טעויות עוזרות לי ללמוד להתגבר על הפחדים שלי") ו"להרחיק" היגדים אחרים שאינם יעילים עבורו (למשל- "כל דבר יכול להסתיים בקטסטרופה"). במחקר זה נבדקו 97 סטודנטים ונמצא ששימוש קצר באפליקציה מדי יום במשך שבועיים אכן הוביל להפחתת סימפטומים של ROCD, להפחתת האמונות הלא מסתגלות ולעלייה בערך העצמי. השפעה חיובית זו נותרה גם שבועיים לאחר סיום השימוש באפליקציה! החוקרים הסיקו שייתכן שניתן להיעזר באפליקציה זו בטיפול בOCD ובROCD בפרט, בנוסף לטיפול הקוגניטיבי התנהגותי.

לתאום פגישת הערכה התקשר/י 1-800-657-657

Roncero M, Belloch A, Doron G (in press). Can brief, daily training using a mobile applications help change maladaptive beliefs? A cross-over randomized-control study evaluating the efficacy of GGRO in reducing maladaptive beliefs and obsessive-compulsive symptoms. JMIR mHealth and uHealth. DOI: 10.2196/11443

למידע נוסף על מחקרים רלוונטיים כנסו ל- https://rocd.net/papers/

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף