מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

כלבים לטיפול בדיכאון

"הייתי קצת מדוכא, אבל לא יכלתי להישאר במיטה כל היום כפי שהייתי עושה בעבר בדיכאון, הייתי צריך לצאת איתו לטייל 3 פעמים ביום. זה לא היה קל, אבל זה עזר לי לצאת מהדיכאון יותר מהר."

"עצם ההתלבשות והיציאה החוצה עשו לי טוב, והייתי גאה בעצמי אחרי זה שהצלחתי לעשות את זה".

לא פעם אנשים מספרים כי בעלי חיים עזרו להם להתמודד עם מצוקות נפשיות שונות, מחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה, אוניברסיטת איידהו וקולג' סוואנה לאומנות מאשר את החוויה של אנשים אלו וקובע כי טיפול בכלב יכולה לשפר בדידות וחרדות.

במחקר שנערך בסטינג של טיפול קבוצתי שהתקיים פעמיים בחודש, 55 כלבים שמאומנים לסייע בטיפול, עבדו עם אנשים שסבלו מקשיים שונים. נמצאה ירידה של 60% בחרדה ובדידות.

המחקר מצטרף למחקרים אחרים שנערכו בנושא ומצאו כי כלבים יכולים לשפר את מצבם של אנשים הסובלים מדיכאון קל עד בינוני.

איך בעלי חיים עוזרים להתמודד עם חרדות ודיכאון?

  • תפקוד. כפי שאפשר לראות בדוגמא שהובאה לעיל, גם בלב הדיכאון, קשה להזניח יצור חי שתלוי בך. בנוסף לתועלת שמגיעה מכך  שיוצאים מהמיטה ומהבית, יש לכך השפעה חיובית על הערך העצמי ותחושת המסוגלות, ותזכורת לכך שאני יכול לעשות יותר מכפי שאני מאמין כרגע.
  • שמירה על שגרה. שיגרה חשובה לכולם, ופעמים רבות אנשים עם דיכאון,OCD  או חרדות עזות אינם מצליחים לשמור עליה – הם ערים בלילה, ישנים ביום, אוכלים בשעות לא מסודרות. סדר יום כאוטי נוטה להגביר את חומרת ההפרעה, ולכן יש חשיבות עצומה לסדר את היום ולבנות שיגרה ברורה. טיפול בבעל חיים הצריך שיוציאו אותו, יאכילו ויטפלו בו יכולה לסייע בשמירה על שיגרה – משימה לא פשוטה עבור אנשים שסובלים מדיכאון או חרדות.
  • חום ואהבה. בדידות, מחשבה שאנשים שופטים אותי או שלא אכפת להם, ביקורת עצמית חריפה – חוויות אלו מוכרות לאנשים עם דיכאון. לעיתים אכן אין מקורות תמיכה חברתיים, לעיתים יש, אולם המחשבות השליליות לגבי עצמם מונעות מאנשים עם דיכאון להיעזר באחרים. בעל חיים אינו שופט, אינו עוזב, אלא תמיד נמצא שם, מוכן לתת חום ואהבה אינסופיים. אין מה להשוות בין חזרה לבית ריק לחזרה לבית בו כלבכם מזנק עליכם בהתלהות שגורמת לכם להרגיש אהובים וחשובים.
  • יחסים לא מורכבים. יחסים עם משפחה, בני זוג ואנשים משמעותיים אחרים בחיינו יכולים להיות מורכבים מאוד. הקשר עם בעלי חיים מאפשר לקחת הפסקה מהמורכבויות והקשיים ופשוט להיות, מבלי לפחד שתגיד מילה לא במקום או שבעל החיים יבקר או ישפוט אותך.
  • מחקר שנערך ב-2006 בבית אבות בסיינט לואיס הדגים את הדבר. במחקר, 37 דיירים שדיווחו על בדידות נפגשו מדי שבוע לחצי שעה עם כלב. כמחצית מהם בילו את הזמן עם הכלב בלבד, והשאר עם הכלב ואדם. בשתי הקבוצות הייתה ירידה בבדידות, אולם היא הייתה ניכרת יותר אצל אלו שבילו עם הכלב בלבד.
  • יחסים חברתיים. טיול עם הכלב הוא הזדמנות נהדרת ליצור קשרים חברתיים. גינות ופארקים הם מקומות פופולאריים לבעלי כלבים. חברויות רבות נוצרו במקומות אלו, וגם אם אינכם מעוניינים או מרגישים שאינכם יכולים ליצור קשרים חברתיים כרגע, אתם עדיין יכולים להיות קשורים באופן רופף לקבוצה.
  • גם אם אינכם חברותיים במיוחד, כשתגיעו באופן קבוע לאותו מקום אנשים יזהו אתכם ויברכו אתכם לשלום. גם אם אתם מאוד ביישנים או מתקשים לחשוב על נושא לשיחה עכשיו, תמיד אפשר להחליף כמה מילים סביב הנושא המשותף – כלבים. שאלות לגבי אימון, תזונה, מחמאות על הכלב של הצד השני – יש דרכים רבות לפתח שיחה קלה ולא מחייבת עם הצד השני ולהרגיש חלק מקהילה.

מתאים לכם? עכשיו צריך לחשוב איזה כלב הוא המתאים לכם ביותר

הסתייגויות, למי טיפול בבעל חיים אינו מתאים

רוב הדברים אינם מתאימים לכולם, וטיפול בבעלי חיים אינו יוצא מכלל זה. אז לפני שאתם מאמצים בעל חיים, חשוב לקרוא את הנקודות הבאות, לראות אם הן תקפות לגביכם, ואם כן, לשקול את הנושא בזהירות, כיוון שיכול מאוד להיות שהדבר אינו מתאים לכם כרגע ועלול אף להחריף את מצבכם.

1. אתם סבורים כי יהיו לכם מחשבות טורדניות או כפייתיות בנושאים הנוגעים לבעל החיים.

הקפדה מופרזת על סדר וניקיון, גועל מבעלי חיים, חרדת בריאות (היפוכונדריה), אחריות יתר. אם אתם מוטרדים ממחשבות או כפייתיות בנושאים אלו או נושאים אחרים הקשורים לבעלי חיים, יתכן וטיפול בבעל חיים אינו רעיון טוב כרגע.

אין פירוש הדבר שלא תוכלו לעשות זאת לעולם, אולם רצוי מאוד שתעשו זאת במסגרת טיפול שיסייע לכם להתמודד עם הקשיים בצורה טובה יותר, כך שתוכלו ליהנות מבעל החיים ולטפל בו בצורה טובה.

רצוי שלא תעשו זאת על דעת עצמכם, אלא העלו זאת בטיפול כמטרה שאתם מעוניינים לחתור אליה, ובנו יחד עם המטפל תוכנית טיפול שתאפשר זאת.

2. אתם סבורים שתשקעו בדאגות לגבי בעל החיים.

הוא נראה עצוב/לא בריא, איזה מזון הוא המזון המתאים ביותר עבורו, לעקר או לא, מה לעשות כשהוא חולה… אם יש לכם נטייה לדאגנות מופרזת, ואתם חושבים שהחזקת בעל חיים יכולה לעורר רצף של דאגות, כדאי לשקול זאת.

כמו בסעיף הקודם, רצוי להתייעץ על כך עם מטפל ובמידה ואתם מחליטים שכן, לעשות זאת במסגרת טיפול.

3. אתם מתמודדים עם דיכאון חריף.

טיפול בבעלי חיים נמצא כמסייע לסובלים מדיכאון קל או בינוני. אם הדיכאון שלכם עמוק יותר, יכול להיות שלא תוכלו לטפל בבעל החיים בצורה טובה כרגע, דבר שיוביל גם לפגיעה בו, וגם לפגיעה נוספת בערך העצמי שלכם.

 

מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו 1-800-657-657
אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף