מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

שאלות ותשובות על ROCD – קשיים במערכות יחסים

ד"ר דני דרבי

מאת: חזי באר, נטע עמיאל ודני דרבי

התלבטות או אובססיה ROCD?

מטופלים רבים פונים אלינו עם שאלות ובעיות הקשורות למערכות היחסים הרומנטיות שלהם. לעיתים הם חשים מצוקה משמעותית סביב שאלות לגבי טיב האהבה שלהם כלפי בן או בת הזוג, האם הוא או היא "האחד" או "האחת" ולגבי האפשרות של פרידה. כיוון שמדובר בקושי הקשור בחיים הרומנטיים שלנו, תחום שאנחנו מרבים לעסוק בו בלאו הכי, עולה שאלה האם זוהי התלבטות רגילה הקשורה במערכות יחסים או שזוהי התלבטות אובססיבית שכדאי להתמודד איתה באמצעות טיפול. התלבטויות הן דבר שכיח אך לרוב הן לא מפריעות להיכנס לקשר, לנהל קשר או להפרד.

מה זה ROCD?

ROCD (OCD של מערכות יחסים) הוא אופן ביטוי אפשרי נוסף של OCD (הפרעה טורדנית כפייתית). מי שסובל מ-ROCD עוסק באופן אובססיבי במערכת היחסים הרומנטית שלו, בזוגיות שלו, בבן או בת הזוג, בקנאה מתמשכת או פרידה אפשרית. במרבית המקרים הסובלים מ-ROCD ינקטו בפעולות חוזרות שונות על מנת להרגיע את האובססיות או להישמע להן. לדוגמה, במקרה בו האובססיה תהיה סביב המראה החיצוני של בן או בת הזוג, ייתכן טקס חוזר של בחינת המראה החיצוני שלו. טקס אפשרי נוסף הוא בחינת המראה של בני זוג פוטנציאליים אחרים והשוואתם למראה של בן או בת הזוג.

rocd

איזה טקסים שכיחים יש ב ROCD

טקסים שכיחים ב ROCD כוללים מעקב וניטור של תחושות ורגשות המתבטאים בבדיקות חוזרות של רגשות, רמת המשיכה ועוד. בנוסף לאלו, אנשים בוחנים שוב ושוב את בן או בת הזוג שלהם, מנסים להרגיע את עצמם ברשימה של תכונות חיוביות של בן הזוג, משחזרים בראש כל מני מצבים כדי להבין איך בן הזוג שלהם או איך הוא או היא נראים בחברה. כמובן שיש עוד סוגים רבים של טקסים שאנשים עם ROCD עושים…

אם יש לי ROCD זה אומר שבהכרח יש לי OCD?

ראשית, OCD זו משפחה רחבה של הפרעות אפשריות וסימפטומים ו-ROCD הוא רק ביטוי אחד מיני רבים של OCD. לרוב אנשים עם ROCD סבלו או סובלים מביטויים נוספים של OCD. אך יחד עם זאת, בהחלט יש מקרים בהם מופעים של ROCD יכולים להיות נקודתיים יחסית ולהופיע במערכת יחסים ספציפית או בתקופה מסוימת, כמו לפני החלטה משמעותית בקשר כמו מעבר למגורים משותפים או אירוסין.

האם רווקים יכולים לסבול מ-ROCD?

בהחלט. גם מי שאינו בזוגיות יכול להיות עסוק במערכות יחסים באופן אובססיבי. אנשים רבים שסובלים מ ROCD מתקשים להיכנס לקשר זוגי כי התכונות או המאפיינים של בן או בת הזוג הפטאצילי נתקלים בחומת הספק של האובססיה והקומפולסיה. חומה זו אינה מאפשרות כניסה חלקה לקשר. אנשים אלו יכולים לצאת לדייטים עם אנשים רבים במקביל באופן שאינו מאפשר להם לחוות קשר, דבר שמפחית מהיכולת שלהם למצוא זוגיות ובסופו של דבר משמר את הבדידות שלהם.

בנוסף, ייתכן עיסוק רב בתחושת הבדידות דבר שיכול להוביל לקומפולסיות הקשורות למציאת בן זוג, באופן שאינו יעיל, כמו בזבוז זמן רב באתרי הכרויות ואפליקציות על מנת להפיג את תחושת הבדידות.

אם אני מתלבט לגבי הקשר הזוגי שלי זה אומר שיש לי ROCD?

לא בהכרח. זוגיות היא דבר מורכב וההחלטות לגביה בשלבים שונים של החיים הן בהחלט משמעותית. לכן, סביר שזוגיות תהיה מלווה במחשבות, הרהורים והתלבטויות. אולם, התלבטויות שנמשכות מעל שעה ביום או שנמשכות מספר שבועות או חודשים ללא יכולת להתקדם בקבלת החלטה או התלבטויות שמפריעות לקשר הזוגי או לתחומי חיים אחרים עשויות להצביע על ההפרעה. ככל שההתלבטויות האלה נמשכות זמן רב, גורמות לסבל ובעיקר אינן יעילות או מגבילות, בהחלט ייתכן שמדובר ב-ROCD ומומלץ לפנות להערכה.

האם הטיפול יסייע לכם להחליט לגבי המשך הקשר עם בן או בת הזוג?

סביר שכן, אבל לא באופן ישיר. בטיפול ייתכן שיח על איכויות בן או בת הזוג ועל טיב ההתאמה אליכם, אבל זו לא המטרה המרכזית בטיפול. הרי מרבית הסובלים מ-ROCD חושבים המון על הזוגיות שלהם ואנחנו מעדיפים שהטיפול לא ישמש מקום נוסף להתלבטויות האלה. מטרת הטיפול היא להפחית את העיסוק האובססיבי בזוגיות ולהפחית את המצוקה הנלווית לכך. בטיפול תודגש החשיבות של קבלת החלטה (למשל, להישאר או להיפרד) ודבקות בה לאורך זמן, מה שיכול לאפשר חוויה מלאה של הזוגיות על יתרונותיה וחסרונותיה. הטיפול בהחלט יכול לסייע בקבלה של החסרונות של הקשר או של הפרטנר, דבר שעשוי להקל על הנוכחות בקשר ועל ההחלטות לגביו.

כיצד ניתן לטפל ב-ROCD?

הטיפולים היעילים ביותר ל-OCD הם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) וטיפול תרופתי או שילוב של שניהם, כאשר ההשפעה החיובית של CBT עמידה ונמשכת זמן רב יותר. במהלך טיפול CBT ל-ROCD לומדים על מאפייני ההפרעה וחשוב יותר, כיצד היא באה לידי ביטוי אצל המטופל. את שלב זה עושים באמצעות שיחות בין המטפל והמטופל, שאלונים וקריאה על ההפרעה. מרכיב מרכזי נוסף הוא חשיפה ומניעת תגובה, שעיקרו חשיפה מבוקרת של המטופל למצבים שמעוררים אצלו מצוקה או את האובססיות. על מנת להפיק את המרב מהחשיפה יש צורך להימנע מכל תגובה כלשהי שמטרתה הקלה ישירה או עקיפה על המצוקה, בין אם על ידי הסחת דעת או על ידי בדיקות חוזרות של הדברים שמעוררים מצוקה. לדוגמה, אישה שמרגישה ספק לגבי המשיכה שלה לבן זוגה ובכל פעם שמתעורר מצוקה סביב העניין הזה, היא מנסה לחשוב על הדברים שהיא כן אוהבת בו. היא עושה זאת באופן כפייתי וחסר מנוחה ולפעמים אפילו מאשימה את עצמה שהבעיה בכלל אצלה, הכל כדי להירגע מהמחשבה שאולי היא יוצאת עם גבר שאינו מושך בעיניה. בסופו של דבר הביטחון העצמי והתפקוד שלה בקשר נפגע. במקרה כזה, ניתן לחשוף אותה לספקות שקיימים אצלה ולעודד אותה להישאר עם מחשבות ורגשות אמביוולנטיים מבלי לנסות לתקן אותם ולבחון כיצד היא יכולה להמשיך באותו קשר אבל באופן אחר: להיות מחויבת לקשר ולבן הזוג שלה כפי שהוא גם כשבאות תחושות לא נעימות סביב המשיכה שלה אליו. לחוות באופן מלא את התחושות סביב חסרונות אפשריים של בן הזוג תוך פיתוח יכולה להתמודד עם הקשיים הרגשיים מבלי לנסות לשנות או להפחית אותם.

האם הטיפול ב-ROCD יכול לעזור לי?

תחום הטיפול והמחקר על ROCD עדיין נמצא בראשיתו (יחסית), אבל מהניסיון שלנו בתחום עולה שהטיפול ב-ROCD יעיל באחוזים גבוהים, אנשים רבים הפיקו ממנו תועלת רבה ודיווחו על עלייה בשביעות הרצון שלהם מהתחום הזוגי והרומנטי. הטיפול יכול לסייע הן לרווקים, הן לאנשים בזוגיות חדשה יחסית, והם לאנשים בזוגיות ארוכה ואפילו לאנשים הנשואים שנים רבות וחווים ספקות לגבי הקשר.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
ד"ר דני דרבי
פסיכולוג קליני מומחה ומדריך | מייסד ומנהל קליני של בית קוגנטיקה

דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

 

תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו