מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

הפרעת טורדנות כפייתית (OCD) כיצד מוצאים את הטיפול והמטפל הנכון?

ד"ר דני דרבי

מאת: ד"ר אשר שטראוס וד"ר דני דרבי

למצוא את הטיפול והמטפל המתאים, מהווה אתגר משמעותי מאד עבור אנשים הסובלים מהתמודדות עם מחשבות טורדניות והתנהגויות כפייתיות. טיפול מתאים מתחיל מאבחנה מתאימה והצעת תוכנית טיפולית המותאמת לקושי עימו מתמודד האדם. עבור אנשים הסובלים מטורדנות כפייתית (OCD), ישנן הערכות המצביעות על כך שיכולות לחלוף 14-17 שנה מרגע הופעת הסימפטומים עד לקבלת האבחנה המתאימה והתאמת טיפול יעיל! בין 14 ל 17 שנים זה המון!

עיכובים באבחנה ובטיפול בOCD נובעים ממספר סיבות, חלקן קשורים לאנשים המתמודדים עם OCD וחלקן לקהילה ואנשי הטיפול. סיבות אלו כוללות:

  • הסתרת הסימפטומים. הפרעת OCD לעיתים קרובות מביכה. לאדם יש מחשבות או רגשות שאינו מעוניין בהם, ואינו מעוניין שאחרים ידעו שיש לו אותם – למשל מחשבות מיניות או מחשבות אלימות כלפי אנשים קרובים או בכלל חודרניות.
  • העדר מודעות ציבורית. OCD מופיע בהרבה צורות, ועל אף שיחסית לעבר, ההפרעה הזו מוכרת, עדין אנשים רבים לא יודעים לזהות אות בעצמם, ומניחים שמדובר בעניין אחר או שלא ניתן לטפל בכך (למשל קשיים בקבלת החלטות, התלבטות לגבי זוגיות, אובססיות פילוסופיות ועוד).
  • היעדר הכשרה מתאימה באנשי מקצוע בתחום הבריאות ובריאות הנפש. הקושי באבחנה אינו רק נחלת הציבור. לעיתים, אנשים הסובלים מOCD, מקבלים אבחנה שגויה מפסיכולוגים או פסיכיאטרים שאינם מומחים בתחום ה-OCD. מדוע זה קורה? כי ל-OCD פנים רבות ומגוונות.
  • היעדר גישה למטפלים. הצורך בהכשרה ממוקדת לטיפול בOCD, גורם לכך שעזרה ממוקדת אינה זמינה בכל מקום. היום בעידן האינטרנט, וביכולת לקבל טיפולים און ליין, קושי זה מצומצם אך עדין קיים.
  • היעדר משאבים. לצערנו, במסגרות ציבוריות רבות בישראל, לא ניתן לקבל טיפול פסיכולוגי המתאים לOCD. לעומת זאת, טיפול במסגרת פרטית אינו זול. דווקא משום כך חשוב לבחור את הטיפול והמטפל הנכון.
  • הטיפול דורש כוחות. טיפול בכל קושי נפשי מצריך התגייסות של המטופל ונכונות להתמודד עם שינויים. הדבר נכון עוד יותר, בטיפול בOCD שבו נדרשת נכונות מצד המטופל/ת לשנות דפוסים והרגלים התנהגותיים. מטפל מוכשר, יודע לסייע למטופל בגיוס הכוחות. עם זאת, גם המטפל המוכשר ביותר אינו יכול לעשות את העבודה עבור המטופל.

הטיפול המומלץ – חשיפה ומניעת תגובה (ERP)

בישראל, לצערנו משרד הבריאות אינו מפרסם הנחיות ספציפיות לטיפולים פסיכולוגים. לפיכך, ההמלצות לטיפול המתאים בOCD מתבססות על המלצותיהם של מומחי בריאות הנפש במדינות אחרות.

בארצות הברית האיגוד הפסיכולוגי האמריקאי (American Psychological Association) הקים יחידה מיוחדת המתמקדת בקידום המחקר וטיפול הקליני. יחידה זו (Division 12) סוקרת את המחקרים העדכניים ביותר בתחום ובהתאם ממליצה על טיפול שונים.

בבריטניה הגוף הממשלתי האמון על הפיקוח על בריאות הציבור נקרא "NICE" (national institute for health and care excellence) וגם הוא מפרסם הנחיות לקהילת המטפלים והמטופלים.

כפי שניתן לראות באתר האיגוד האמריקאי ואתר NICE הבריטי, הטיפול המומלץ ביותר לOCD הוא סוג של טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT) הנקרא חשיפה ומניעת תגובה (exposure and response prevention), ובראשי תיבות: ERP.

אם לא טופלת בעבר בERP, ואת/ה סובל מסימפטומים של OCD, סיכוי טוב שERP יכול לעזור לך. אמנם שום טיפול אינו יעיל ב100%, אך ההמלצה היא להתחיל בטיפול ERP לפני פנייה לטיפולים אחרים שיעילותם פחות מוכחת.

בישראל ישנו איגוד רשמי של מטפלים בטיפול התנהגותי-קוגניטיביאיגוד איט"ה הינו האיגוד היחיד בארץ שקיבלה הסמכה רשמית מהאגודה האירופאית לטיפול התנהגותי קוגניטיבי (EABCT).

כשמחפשים מטפל/ת באלפון המטפלים של איט"ה סביר מאד שתקבל יותר מתוצאה אחת עבור האזור שלך. ישנם גורמים רבים שחשוב לקחת בחשבון כשבוחרים מטפל. בנוסף לעניינים המעשיים, היכן הקליניקה ממוקמת, שעות רלוונטיות, וכן הלאה, חשוב לוודא שהמטפל החדש שלך הוא מישהו שתרגיש/י בנוח לעבוד איתו. להלן מספר טיפים שיעזרו לך למצוא את הטיפול הטוב ביותר האפשרי עבורך:

טיפים למציאת המטפל הנכון

[הטיפים מבוססים בין היתר על המלצתיו של ד"ר מייקל ג'ניק (Dr. Michael Jenik במכתב שפירסם ברשימת התפוצה של האגודה הבינלאומית לOCD בדצמבר 1996: "כיצד לבחור מטפל התנהגותי?")]

צרכנות נבונה חשובה גם בתחום של בריאות הנפש. עובדה היא, שמטפלים מסוימים טובים יותר בטיפול בOCD מאשר אחרים. לכן חשוב והכרחי לברר שהטיפול המוצע הוא אכן חשיפה ומניעת תגובה (ERP), ושלמטפל/ת ניסיון בתחום.

הערכה לעומת טיפול

כל טיפול נפשי, ובמיוחד בOCD, צריך להתחיל בהערכה ובאבחנה. בדרך כלל, עבור מטפל/ת מיומנ/ת פגישה של שעה תספיק לקבלת אבחנה והמלצה טיפולית. לעיתים, דרושות מספר קטן של פגישות נוספות או/ו מפגש עם בני משפחה לקבלת תמונה מלאה של המצב. רק לאחר תהליך ההערכה ניתנת המלצה לטיפול. אם פנית למטפל ולא בוצעה הערכה אלא הטיפול החל מיד בפגישה הראשונה, זהו סימן מדאיג. כמו בבריאות הגוף, גם בבריאות נפש, זכותך לקבל חוות דעת שנייה, אם חוות הדעת הראשונה אינה נראית לך. חשוב שתרגיש/י שהמטפל/ת הבינ/ה את המצב, ומציע/ה תוכנית טיפולית הנשמעת רלוונטית לטיפול בקשיים שבגללם פנית.

להלן טיפים נוספים שיכולים לעזור:

  • יש לך זכות מושלמת לשאול שאלות. אלה החיים והבריאות שלך!
  • אם נראה שהמטפל/ת מעורפל בנוגע לשיטה הטיפולית, מסתיר מידע או כועס על שאלותיך, יתכן וכדאי לשקול אופציות אחרות.
  • והפוך – אם מרגיש לך שהמטפל מבין עד כמה החלטה זו חשובה עבורך והוא פתוח לענות על שאלות – יתכן ומצאת לך מטפל טוב!
  • הקשר עם מטפלים בשיטה של ERP חשוב. במיוחד מכיוון שסביר שבמהלך הטיפול הם עלולים יבקשו ממך לעשות דברים שלא נוחים לך.

הנה כמה שאלות טובות לשאול כשאתה שוקל אם המטפל/ת מתאימ/ה:

"באילו טכניקות אתה משתמש לטיפול בOCD?"

אם תשובתו של המטפל מעורפלת או שאינה מזכירה טיפול התנהגותי-קוגניטיבי (CBT) או חשיפה ומניעת תגובה (ERP) מומלץ לנקוט משנה זהירות.

"האם אתה משתמש בחשיפה ומניעת תגובה לטיפול בOCD?"

היזהר ממטפלים שאומרים שהם משתמשים בCBT אבל אינם מפרטים באופן יותר ספציפי.

"מה ההכשרה והרקע שלך בטיפול בOCD?"

חשוב שהמטפל/ת יציין הכשרה בשיטת טיפול בCBT. כאמור תוכניות טיפול המפוקחות על ידי איט"ה הינו סימן טוב. עם זאת, חשוב לשמוע על ניסיון בטיפול בOCD, ולא רק הכשרה בCBT.

"כמה אחוז מהמטופלים שלך סובלים מהפרעות חרדה?"

תשובה טובה תהיה מעל 25%.

"האם אתה מרגיש שהטיפול שלך בOCD יעיל במקרים רבים?"

התשובה צריכה להיות כן בצורה ברורה.

"האם הטיפול מצריך תרגול בבית ובשעות מעבר לפגישה בקליניקה"?

התשובה צריכה להיות כן בצורה ברורה. טיפול ERP בOCD מצריך תמיד תרגול מעבר לפגישה בקליניקה. לעיתים את התרגול ניתן לעשות עם המטפל בקליניקה, או שהמטפל מלווה את המטופל מחוץ לקליניקה, אך תמיד יש מיומנויות לתרגל מעבר לשעה הטיפולית.

"מה הגישה שלך לתרופות בטיפול בOCD?"

טיפול בOCD מצריך לעיתים שילוב של טיפול תרופתי. אמנם לא עבור כולם, אבל שילוב של תרופות יכול להיות יעיל בOCD, ולעיתים גם נדרש. אם המטפל אינו פתוח לשילוב של תרופות, זהו סימן רע.

"האם אתה מוכן לצאת מהקליניקה במידת הצורך לעשות טיפול התנהגותי?"

לעיתים יש צורך לצאת מהקליניקה על מנת לעשות ERP יעיל.

מבוסס בין היתר על המלצות של האגודה הבינלאומית להפרעת טורדנות כפייתית (IOCDF)

https://iocdf.org/ocd-finding-help/how-to-find-the-right-therapist/

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
ד"ר דני דרבי
פסיכולוג קליני מומחה ומדריך | מייסד ומנהל קליני של בית קוגנטיקה

דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

 

תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו