מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

דיכאון בגיל הזהב? גלשו באינטרנט!

senior depressione

היעדר מסגרת קבועה של עבודה, בעיות בריאותיות ומוות של אנשים קרובים הם רק חלק מהקשיים שבני גיל הזהב מתמודדים עמם. לאור זאת, אין פלא שאוכלוסיה זו פגיעה לדיכאון ואחד משבע קשישים סובל מדיכאון. מחקר שנערך באוניברסיטת מישיגן בארה"ב מוכיח שאגודות ומרכזים שמציעים לימודי מחשב ואינטרנט בסיסיים לקשישים יודעים מה הם עושים. לפי המחקר, שימוש באינטרנט יכול להפחית סיכון לדיכאון בקרב קשישים בשליש.

פרופ' שילה קוטן, עורכת המחקר, מסבירה כי שימוש באינטרנט מאפשר לקשישים לשמר קשרים חברתיים, דבר המפחית את בדידותם.  המחקר כלל למעלה מ-3000 קשישים ובדק את רמות הדיכאון שלהם לפני ואחרי שימוש באינטרנט. השיפור במצב הרוח היה משמעותי יותר אצל קשישים שגרו בגפם מבקרב קשישים שגרו עם אדם או אנשים נוספים.

פרופ' קוטן מסייגת את ממצאי המחקר. לדבריה השיפור אינו אוטומטי אלא תלוי באופן השימוש. שימוש רב מדי באינטרנט תוך התעלמות ממחוייבויות ותחביבים אחרים עלול להוביל לפגיעה במצב הרוח ובתפקוד. שימוש מתון ושמירה על פעילויות אחרות יכול לשפר את מצב הרוח. כמו כן, ניתן להניח שטיב הפעילות שנעשית באינטרנט יכולה להשפיעה אף היא על מצב הרוח. כך למשל, שימוש באינטרנט כדי לשמור על קשר עם חברים ובני משפחה יכול לשפר את מצב הרוח. לעומת זאת, קריאה של כתבות מאיימות אודות מחלות והזדקנות עלולה לעורר חרדות ודיכאון, ושיטוט סתמי ומייגע באינטרנט עלול אף הוא להשפיע לרעה על מצב הרוח.

במחקר שנערך בישראל ב-2007 נערכה השוואה בין קשישים שעברו במסגרת המחקר קורס ביסודות המחשב והשימוש באינטרנט וקשישים שלא עברו קורס זה. פרט לקורס, מאפייניהם היו דומים. המשתתפים בקורס דיווחו על רמות נמוכות יותר של דיכאון ובדידות, שביעות רצון גבוהה יותר מחייהם, ותחושה גבוהה יותר של מסוגלות.

למרבה הצער, קשישים רבים אינם משתמשים באינטרנט. אם בשל היעדר מחשב בביתם, טכנופוביה או מסיבות אחרות. לפי סקר של מכון ברוקדייל לחקר הזקנה משנת 2011 בבתים בהם גרים בני 65+ רק ל-48% יש מנוי לאינטרנט (בהשוואה ל-68.1% באוכלוסיה הכללית). 76% מבני 65+ הסכימו עם העמדה לפיה אינטרנט מאפשר לשמור על קשרים חברתיים ו-82% הסכימו כי השימוש באינטרנט מהנה. עם זאת, 40% מהם רואים את השימוש באינטרנט כמסובך. בסקר שנערך ע"י ד"ר גלית נמרוד מהאוניברסיטה העברית ב-2013 שכלל 545 בני 60+ שפרשו מעבודתם נמצא כי: כ-50% משתמשים באינטרנט. שיעור זה פוחת ככל שהגיל עולה (61% אצל בני 60-69 ורק 26% אצל בני 80+). 66% מהמשיבים ציינו חוסר ידע כגורם המרכזי המגביל את השימוש שלהם באינטרנט.

לפי מחקרים וסקרים אלו, אם בן משפחה קשיש נראה לכם מדוכא, יתכן והצגת עולם האינטרנט בפניו ומתן הכשרה שתאפשר לו להתמצא בו תשפר את מצבו. לפי ממצאים אלו, שימוש באינטרנט יכול להוביל לשיפור מצב רוחו, תחושת המסוגלות ושביעות הרצון הכללית מחייו ולהפחתת בדידות.  כיום קיימות בישראל תוכניות שונות ללימוד יסודות המחשב והאינטרנט לבני גיל הזהב המתחשבות במאפיינים ייחודיים שלהם שיכולים להקשות על הלמידה. עם זאת, לא כולם ירצו ללמוד את השימוש באינטרנט, וגם אצל אנשים שילמדו להשתמש באינטרנט לא מדובר בתרופת קסמים לכל. שימוש באינטרנט יכול אומנם לשפר את המצב, אולם אם האדם נותר מדוכדך, כדאי לשקול הגעה לטיפול אצל איש מקצוע מתאים. על מנת להגיע לטיפול מתאים חשוב להבין מה מוקד או מוקדי הקושי, למשל התמודדות עם אובדן, גורמים בריאותיים, קושי בעקבות הפרישה לפנסיה וכן הלאה.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו