מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

איך לעזור לחבר עם חרדות?

אדם קרוב לליבכם – חבר, בן או בת זוג, קרוב משפחה סובל מהפרעת חרדה. אתם רוצים לעזור אבל לא מבינים בדיוק מה עובר עליו, פוחדים שאם תדברו על הנושא תפגעו בו, מנסים להבין איך לעזור, מנסים לעזור אך מקבלים תגובות כועסות… התמודדות עם הפרעת חרדה של אדם קרוב וניסיון להיות לצידו ולסייע לו יכולים להיות לא פשוטים. מספר עצות שיסייעו לכם לסייע לו:

אל תגידו "פשוט תצא מזה" או "אין ממה לפחד"

אנשים עם הפרעות חרדה אינם מזוכיסטים, ואם הייתה דרך להפסיק להרגיש כך -היו לוקחים את ההזדמנות בשתי ידיים. אנשים עם חרדות גם יודעים ברוב המקרים שהחרדה שלהם מופרזת והדבר גורם להם למבוכה וחוסר נעימות בלאו הכי, גם בלי שיזכירו להם זאת.

למדו על הנושא

בהמשך לסעיף הקודם, כדי להבין מה עובר על אדם הסובל מחרדות כדאי ללמוד על הנושא. חשוב לברר מאיזו הפרעת חרדה הוא או היא סובלים כיוון שקיימים הבדלים רבים בין הפרעות חרדה שונות.

דברו על זה

אם אתם יודעים על המצב או חושדים שחבר מתמודד עם חרדות, העלו זאת באופן ישיר. סודות גובים מחיר – אם לא דיברתם על הנושא, החבר יכול לתהות אם אתם יודעים או לא, לחשוש שמא "יסגיר" את עצמו, איך תגיבו אם תדעו וכו'. אם תדברו על כך והוא יראה שאינכם שופטים או מבקרים אותו, הדבר יכול להביא הקלה עצומה. חלק מהאנשים לא יגיבו בשמחה אלא בתוקפנות וירצו שתפסיקו להתעסק בעניינים לא לכם, אך אם אתם מכירים את האדם היטב, סביר להניח שתדעו אם הוא ישמח שתעלו את הנושא או לא. אם החבר שיתף אתכם בכך, דברו על הנושא כפי שאתם מדברים על כל דבר אחר כדי לא ליצור תחושה שיש כאן משהו נורא ואיום שאי אפשר להתמודד איתו.

אל תעלו את הנושא לעיתים קרובות.

אל תגזימו לצד השני. רצוי שתתעניינו מדי פעם, או תזמינו את האדם לדבר על כך מתי שהוא רוצה (הן על ידי אמירה והן על ידי כך שתהיו מבינים ולא שיפוטיים), אך לא כדאי להעלות את נושא החרדה לעיתים קרובות. רוב האנשים לא אוהבים שנותנים משקל רב לנושאים שגורמים להם להרגיש רע עם עצמם, ואנשים עם חרדות אינם שונים מגדר זה – התייחסו לאדם, ולא לחרדה.

גלו אמפתיה

גם אם אתם לא מבינים מה בדיוק עובר על האדם הקרוב, אתם עדיין יכולים להפגין תמיכה ואכפתיות. תקשיבו, תגידו שאתם מבינים שמאוד קשה לו/לה ושאתם נמצאים שם כדי לתמוך בכל דרך שתעזור.

שאלו איך אפשר לעזור

לעיתים אנשים עם הפרעות חרדה יודעים איך אפשר לסייע להם במצבים הקשים עבורם. העזרה שונה מאדם לאדם ותלויה באופי, בקשר ביניכם, במקום, באופן בו הוא רואה את הפרעת החרדה והתמודדותו איתה ועוד. למשל אדם אחד יכול לבקש שתבואו איתו הצידה אם אתם נמצאים במקום הומה, אדם אחר שמנסה להתגבר על ההפרעה יכול דווקא לבקש שתעודדו אותו לעשות את הדבר שהוא חושש ממנו. רצוי לדבר על כך מראש ולקבוע מעין כללי אצבע, ובנוסף, להתעניין ולשאול ספציפית לפני או בזמן מצבים בהם אתם חושבים או רואים שהאדם ירגיש חרדה. אם האדם נמצא בטיפול אתם יכולים להציע להצטרף לפגישה אחת במידת האפשר, כדי לקבל מידע נוסף על הקושי ולחשוב יחד עם המטפל/ת איך אפשר לעזור. במידה ואין לכם מושג, אפשר להסכים על ניסוי וטעייה, כך שתלמדו עם הזמן מה עוזר.

בלו יחד

רוב האנשים צריכים תמיכה כשהם מתמודדים עם נושאים או תקופות קשות, והפרעות חרדה בהחלט גורמות קושי ניכר. בילוי משותף שיסיח את הדעת מהחרדה ויאפשר להתרכז בדברים נעימים יותר יכול להוות הקלה מבורכת ולשפר את מצב הרוח. חשוב להביא בחשבון שחלק מהפעילויות יכולות להיות מחוץ לתחום כרגע, או שהאדם לא ייהנה כפי שציפיתם או בכלל. אל תרימו ידיים, חשבו יחד מה אפשר לעשות ונסו שוב ושוב, יכול מאוד להיות שבפעם השלישית שתלכו למשל לסרט ביחד הקושי יפחת. מלבד זאת, לעצם הדאגה והאכפתיות יש משקל חשוב, גם אם נשארתם בבית ולא עשיתם דבר מסעיר.

 

הכירו בשינויים חיוביים

התמודדות עם החרדה אינה דבר פשוט, כשהאדם הקרוב אליכם עושה דבר שקשה לו, חשוב שתראו ששמתם לב וחזקו אותו על כך, הדבר יכול לתת כוחות להתמודדות.

 

אל תלכו על קליפות ביצים

חשוב לא להיות עד כדי כך אמפתיים ורגישים שתעבירו הרגשה שהאדם מתמודד עם מחלה סופנית… האדם הוא אותו אדם שאתם מכירים, רק שעכשיו הוא גם מתמודד עם חרדות. אם יש לכם הומור משותף – אתם יכולים לצחוק על הנושא, אם הוא אוהב לבשל תבקשו שיכין אוכל וכן הלאה. התנהגות זהירה יתר על המידה יכולה לגרום להרגיש יותר רע, והתנהגות טבעית היא גם נעימה יותר וגם מסייעת להחזיר תחושת מסוגלות.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו