מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

על פעילות מוחית, מצוקה ורגישות לזיהום ב-OCD

ד"ר דני דרבי

מאת: ד"ר רן ליטמן , לירון אליבר אהרונסון וד"ר דני דרבי

המתמודדים עם הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) חווים על פי רוב מחשבות טורדניות חוזרות ונשנות ומעוררות מצוקה (מחשבות אובססיביות), המלוות בפעולות כפייתיות ספציפיות (קומפולסיות) שהאדם חש שעליו לעשות כדי לנטרל את המצוקה שמתעוררת בעקבות המחשבות החודרניות. ידע רב שנצבר הן מתוך התחום הטיפולי והן ממחקרים בפסיכולוגיה מצביע על כך שאצל רוב המתמודדים עם OCD, התסמינים סובבים סביב אחד (או יותר) מארבעה תחומים מרכזיים: סדר וסימטריה, עיסוק במחשבות אסורות, אגרנות, וזיהום וניקיון. בין התחומים השונים ישנה חפיפה מסוימת, בכך שכמעט אצל כל המתמודדים עם OCD מופיעות מחשבות חודרניות, פעולות כפייתיות ומצוקה. עם זאת, לכל אחד מתחומים אלו מאפיינים ייחודיים משלהם, ההופכים את ההפרעה הטורדנית-כפייתית להפרעה בעלת מגוון תסמינים ושונות גדולה בין האנשים המתמודדים איתה. למשל, נמצא כי מתמודדים עם OCD אשר המחשבות והפעולות שלהם סובבות סביב סוגיות הקשורות לזיהום וניקיון מדווחים לעיתים קרובות יותר על תחושות קשות של גועל, וכי מגוון גדול של גירויים בסביבה (למשל מזון לא טרי, זבל, חיות מסוימות ועוד) מעוררים בהם תחושות גועל. תחושות אלו הינן קיצוניות בהשוואה לאלו שחווים אנשים שאינם מתמודדים עם OCD, ומשפיעות באופן ישיר על אמונותיהם של המתמודדים (למשל, אמונה כי יש סיכוי גבוה שאדבק בזיהום אם עברתי ברחוב ליד ערמת זבל), על רמת המצוקה שהם חווים (למשל, ארגיש לחץ וחרדה נוכח ערמת הזבל ברחוב) ועל התנהגויות הניקיון שלהם (למשל, אמהר הביתה בשביל לרחוץ את עצמי גם אם הייתי בדרכי למקום כלשהו). 

במחקר מוח שנעשה לאחרונה השתתפו מתמודדים עם OCD אשר חלקם מתמודדים עם קשיים הקשורים לזיהום ולניקיון וחלקם האחר עם קשיים הקשורים לתחומים אחרים. במהלך המחקר, המשתתפים נחשפו לתמונות של גירויים שונים אשר צפויים לעורר מצוקה כגון תמונות של אי סדר, חוסר סימטריה, ותמונות של לכלוך זיהום. פעילותם המוחית של המשתתפים נסרקה בעת החשיפה לתמונות על ידי מכשיר דימות תהודה מגנטית תפקודי (fMRI), אשר מספק תמונות של פעילות מוחית בזמן אמת. ממצאי המחקר מצביעים על כך שאצל כל משתתפים המחקר, התמונות שרלוונטיות לסוג ההפרעה שלהם עוררו תחושות מצוקה, וכן הפעילו אזורי מוח ספציפיים אשר פועלים בעת לחץ מצוקה כגון האינסולה, קליפת המוח הקדם-מצחית הגבית-צידית (dmPFC) והאזור המוטורי המשלים (SMA). בנוסף, רק אצל משתתפים בעלי אובססיות הקשורות לזיהום, נמצא קשר בין מידת הרגישות לזיהום לבין פעילות מוחית מוגברת באזורים כמו הגרעין הזנבי (caudate nucleus) והאזור החזותי האסוציאטיבי (visual association area). ממצאים אלו מצביעים על כך שאצל חלק מן המתמודדים עם OCD, תגובות המצוקה ודפוסים של פעילות מוחית קשורים, לפחות באופן חלקי, לרגישות גבוהה לזיהום. 

אצל המתמודדים עם OCD הקשור לזיהום, רגישות לזיהום עשויה אם כך להביא להפעלה מוגברת של אזורי מוח הקשורים לעוררות רגשית ולהקשות על יכולתם לווסת את תחושות המצוקה שהם חווים. במסגרת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, ניתן דגש על פיתוח היכולת לוויסות רגשי בקרב מתמודדים עם OCD. הטיפול מתמקד מצד אחד באתגור ובחינה מחדש של מחשבות (קוגניציות) הקשורות לזיהום למול ראיות במציאות. כך למשל, המטופל והמטפל עשויים לבחון יחד את אמיתותה של ההנחה כי אני צפוי ללקות בזיהום אם עברתי ליד ערמת זבל ברחוב. מצד שני, במסגרת הטיפול נעשים ניסויים התנהגותיים הכוללים על פי רוב חשיפה מבוקרת לגירויים מעוררי המצוקה, ומבלי להגיב להם. כך למשל, במסגרת ניסוי שכזה, המטופל יכול להימנע מלחזור הביתה ולרחוץ את עצמו בפעם הבאה שייתקל בערימת זבל ברחוב. ניתן לבצע חשיפות אלו בתחילה בדמיון, ועם הזמן לבצע אותן צעד צעד במציאות. תוך כדי ביצוע ניסויים התנהגותיים אלו, המטופל לומד כי מצוקתו פוחתת עם הזמן באופן טבעי גם ללא כל תגובה ומבלי שייאלץ לעצור את תוכניותיו ולחזור הביתה להתקלח. באופן זה, מידת הרגישות לזיהום של המטופל יורדת, עד שהוא מגיע למצב בו אינו חש עוד מצוקה נוכח אותם הגירויים, או שהמצוקה הינה ברמה מינורית בה הוא יכול לשלוט ומבלי שתנהל אותו.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוכח במחקרים רבים כטיפול היעיל להתמודדות עם קשיי הפרעה טורדנית-כפייתית. בקוגנטיקה – המרכז הישראלי לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי, ישנו צוות מטפלים בעלי ניסיון רב בטיפול ב-OCD. אם גם את/ה מתמודד/ת עם קשיים הקשורים להפרעה טורדנית-כפייתית, פנה/י עוד היום למרכזנו לקביעת פגישת הערכה עם מטפל. 

ביבליוגרפיה

Rickelt, J., de Wit, S. J., van der Werf, Y. D., Schruers, K. R., Marcelis, M., de Vries, F. E., & van den Heuvel, O. A. (2019). Emotional processing and disgust sensitivity in OCD patients with and without contamination-type obsessive-compulsive symptoms–An fMRI study. Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders22, 100443.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
ד"ר דני דרבי
פסיכולוג קליני מומחה ומדריך | מייסד ומנהל קליני של בית קוגנטיקה

דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

 

תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו