מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

זולגות הדמעות מעצמן? שבעה דברים שלא ידעתם על בכי

ד"ר דני דרבי
מחבר: חזי באר

כולנו בוכים. ליתר דיוק, כולנו בכינו בילדותנו ורובנו בוכים מפעם לפעם. בכי הוא אמצעי התקשורת העיקרי של תינוקות, באמצעותו הם מאותתים לסביבה שהם צריכים משהו- מזון, שינה, תשומת לב או סיוע אחר במישור הפיזי או הרגשי.

במילים אחרות, אצל תינוקות בכי אינו מעיד על בעיה מיוחדת, ולמעשה דווקא ההיפך הוא הנכון- בכי הוא נורמלי וטבעי לחלוטין ומעיד כי התינוק מאמין שהסביבה תספק מענה לצרכיו.

אם כך – מדוע מבוגרים בוכים? הרי אנחנו יודעים לדבר ולהביע את מצוקותינו באופן מילולי. האם זה בכלל "בסדר" לבכות? ומה בעצם מכילות הטיפות המלוחות האלה?

אנשים מתייחסים לא אחת במהלך הטיפול הפסיכולוגי שלהם לרגעי הבכי שלהם, המגיעים בעת חרדה, בעת דיכאון, או לעיתים סתם כך בשעות מסוימות של היום.

רבים מהם מתקשים להתמודד עם הבכי ולקבלו ואף חשים תחושות של בושה בנוגע אליו. על אף ש תפקידיו של הבכי "הבוגר" עדיין אינם ברורים במלואם, ידוע כיום שיש לו תפקיד משמעותי בתקשורת, בהבעת רגשות, בוויסות רגשי ובהקלה על כאבים פיזיים.

באמצעות רכישת ידע מושכל על טבעו של הבכי, ניתן להבינו טוב יותר ולהקל על ההתמודדות עם התחושות השליליות שהוא מעורר לעיתים, וכן לדעת מתי נכון יהיה לבחון את הסיבות לו בצורה מעמיקה יותר והאם כדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי לצורך כך.

אם כך - הנה כמה דברים שכדאי לדעת על דמעות, בכי ומה שביניהם

1.יש לנו כמה סוגי דמעות ולכל אחד מהם הרכב שונה. דמעות הזולגות כתוצאה מגירוי העין, לדוגמה במהלך חיתוך בצל, מכונות דמעות רפלקס והן שונות בהרכבן מדמעות המלוות בכי רגשי.

 הייעוד של דמעות רפלקס הוא שטיפה של גופים חיצוניים שאולי נכנסו לעין. דמעות אלה מופיעות גם בשעת התקררות, הקאה או פיהוק. דמעות רגשיות, לעומת זאת, מכילות כמויות גדולות של הורמוני דחק ונראה שהפרשת אותם הורמונים מחוצה לנו הוא אחד מתפקידי הבכי.

הורמוני דחק, כמו אדרנלין, מכינים את הגוף להתמודדות הישרדותית קצרת טווח והפרשתם החוצה מהגוף מסייעת לאזן מחדש את מערכותיו השונות.

2. בעלי חיים רבים משמיעים קולות בעתות מצוקה. גורי קופים, לדוגמה, מרבים לקרוא לסביבתם על מנת שזו תספק את צרכיהם. יחד עם זאת, הבכי הרגשי המלא, הכולל הפרשת דמעות, הינו תופעה ייחודית לבני אדם שהמשמעות הפונקציונלית שלה עדיין נחקרת.

3. הדמעות הרגשיות עשויות ללוות רגשות מגוונים. הן יכולות להיות מלוות למשל בעצב, מתח, כעס, סבל, אבל וכאב פיזי.

הבכי אינו מוגבל לרגשות שליליים. למעשה, אנשים רבים בוכים בעת צחוק, שמחה ואושר. בנוסף לדמעות, בכי יכלול בדרך כלל גם הסמקה, נשימה לא סדירה ועוויתות מסוימות בשרירי פלג הגוף העליון.

4. ישנו הבדל בולט בתדירות הבכי בין גברים לבין נשים וכן בין תרבויות שונות. במחקר בינלאומי שנערך בשנת 2002 נמצא שגברים בוכים בממוצע פעם אחת בחודש, בעוד נשים בוכות בממוצע 2.7 פעמים בחודש.

הנשים הישראליות בוכות בתדירות דומה לממוצע העולמי, בעוד הגברים הישראליים בוכים מעט יותר (1.3 פעמים בחודש בממוצע). עוד נמצא שאמריקאים בוכים פי שלושה מהסינים, שם גם הגברים וגם הנשים בוכים בשיעור של כמחצית מהממוצע העולמי.

טיפול בדיכאון וחרדות

5. באותו מחקר נמצא גם שגברים ונשים כאחד דיווחו על שיפור משמעותי במצב הרוח בעקבות בכי, אולם שיפור זה מתגמד כאשר הבכי מוביל במקביל לתחושות אשמה על עצם הבכי, בעיקר אצל גברים.

6. בכי אינו מצביע על בעיה ולעיתים אפילו משמש כאמצעי יעיל לוויסות רגשות. אולם, במקרים מסוימים הוא עלול להיות סימפטום של דיכאון. אם אתם מוצאים את עצמכם בוכים בגלל דברים קטנים (אובייקטיבית) או שאתם מתקשים להסביר מדוע יורדות הדמעות שוב ושוב, ייתכן שיש צורך בבדיקה נוספת.

גם עלייה בתדירות הבכי או במשכו ללא יכולת לעצור את הדמעות עשויה להיות סימן ראשוני לדיכאון, וכדאי יהיה להתייחס לכך ברצינות. בדרך כלל, בכי הקשור לדיכאון יאפיין דווקא אנשים עם דיכאון מתון יחסית, בשעה שדיכאון משמעותי יותר מקשה על הבעת רגשות ועל כן על בכי תדיר.

7. אם הבכי מלווה דווקא בעצבנות או בחוסר שקט, דאגנות ומתח, עייפות וחוסר יכולת לקבל החלטות הוא עשוי להיות סימפטום של חרדה. אם אינכם מצליחים להסביר מדוע אתם בוכים או שהבכי מלווה בתחושת מועקה שאינכם מסוגלים להבין, ייתכן שנכון לפנות לטיפול פסיכולוגי.

תחושות של דיכאון, חרדה או הפרעות נוספות עשויות לפגוע בכל תחום בחייכם וטיפול נכון עשוי לסייע לריפוי מהיר ויעיל. שינויים קטנים באורח החיים, כמו ספורט ומדיטציה, עשויים אף הם לסייע. בטיפול פסיכולוגי תוכלו ללמוד להבין את התחושות והרגשות שלכם וולסגל דרכי התמודדות יעילות עבורכם בהתאמה.

לתאום פגישת הערכה התקשר/י 1-800-657-657

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
ד"ר דני דרבי
פסיכולוג קליני מומחה ומדריך | מייסד ומנהל קליני של בית קוגנטיקה

דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

 

תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף