מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

טיפול התנהגותי קוגנטיבי
מכון מחקר ומצוינות קלינית

תכנית ה-CBT חדשנית וייחודית שנבנתה על בסיס הנסיון הקליני והמחקרי של
בית קוגנטיקה המוביל והוותיק. התכנית המותאמת ללמידה של עולם החדש
והיא חלק מבית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

יום לימודים מרוכז

ימי שלישי בזום בין
השעות 09:00-13:00
(כל השיעורים מוקלטים)

צוות מרצים.ות מוביל

צוות ההוראה שלנו הם מטפלים
מצוינים ומובילים בתחומים
מגוונים כמו חרדה, OCD ועוד

הסמכות מוכרות

336 ש’’א ותעודת הסמכה מוכרת ע’’י איט’’ה
46 ש’’א בסכמת תרפיה מוכרת לשלב א’
ע’’י ISST וארפשרות לשנת שלישית

מעוניינים להירשם
למחזור הקרוב?

מקומכם איתנו!

פסיכולוגים.ות
עו”סים.ות
פסיכיאטרים.ות
ועוד...

סוגי הפרעות אכילה

בחלק זה נתרכז בהפרעות הקיימות אצל מתבגרים ומבוגרים, ולא בהפרעות אכילה הקיימות בעיקר אצל ילדים ואינן קשורות לדימוי הגוף. ההפרעות השכיחות ביותר הן אנורקסיה, בולימיה, השמנת יתר חולנית והפרעות אכילה לא מסווגות. פרט להפרעות אלו נסקור בקצרה בחלק זה הפרעות נוספות, נפוצות פחות.

אנורקסיה

הפרעה המתבטאת בהפחתה קיצונית של כמויות המזון, עד לכדי הרעבה עצמית, פחד להעלות במשקל והפרעה בדימוי הגוף. על מנת לקבל הגדרה של אנורקסיה המשקל של האדם צריך להיות 85% מהמשקל התקין לגילו וגובהו או פחות, כשלמרות זאת הוא חושש להעלות במשקלו. דימוי הגוף של האדם מעוות, כך שאינו מכיר ברזון הקיצוני אלא חושב שהוא נראה בסדר גמור או אף צריך להפחית במשקל.

נשים צריכות להחסיר שלושה מחזורים חודשיים לפחות על מנת לקבל הגדרה של אנורקסיה. קיימים שני סוגי אנורקסיה: 1. הסוג המגביל. מאופיין בעיקר בהגבלת כמויות המזון. 2. הסוג המפצה. בנוסף להרעבה העצמית קיימים גם התקפים בהם האדם אוכל כמויות מזון גדולות יותר ולאחר מכן מתרוקן (למשל על ידי הקאה או שלשול).

בנוסף לקריטריונים הדרושים על מנת להגדיר את האדם כסובל מאנורקסיה, קיים אוסף התנהגויות כפייתיות המאפיין את התנהלותם של הסובלים מההפרעה. חלק מההתנהגויות נועדו לשמר את משקל הגוף הנמוך, ואחרות ניתן להגדיר כעיסוק כפייתי בנושא, שמתחזק את ההפרעה אך אינו תורם בהכרח לירידת משקל באופן ישיר. כך למשל, עיסוק כפייתי בספורט ובדיקת קלוריות על מנת לעמוד בצריכת קלוריות נמוכה הן התנהגויות שתורמות לירידה במשקל. דיבור כפייתי או חשיבה בלתי פוסקת על הנושא, השוואה למודלים של נשים רזות ובלוגים פרו-אנה (בלוגים שהכותבות בהן מכריזות על עצמן כאנורקטיות מבחירה ועוסקים במאמציהן להרזות) הן דוגמאות להתנהגויות שאינן מובילות לירידה במשקל באופן ישיר, אך מגבירות את המוטיבציה להרזיה ומחמירות את ההפרעה.

בולימיה

הפרעה המאופיינת בבולמוסי אכילה והתנהגות מפצה בה האדם נפטר מהמזון שצרך בהתקפים, למשל על ידי הקאות או שלשולים. על מנת לקבל הגדרה של בולימיה על האדם לנקוט בדפוס זה במשך שלושה חודשים לפחות, כשהתקפי האכילה וההתנהגות המפצה מופיעים לפחות פעמיים בשבוע.

הפרעת אכילה לא מסווגת

החברה המערבית מעודדת עיסוק יתר בדימוי הגוף וכיום מדברים על כך שכ-80% מהנשים הן בעלות דפוס אכילה בעייתי, אך שאינו מוגדר כהפרעת אכילה. בעוד שלאנורקסיה ובולימיה יש קריטריונים ברורים, קיימת קטגוריה נוספת, של הפרעת אכילה לא ספציפית. קטגוריה זו מתייחסת לשלל מצבים בהם דפוס האכילה של האדם בעייתי וגורם למצוקה ניכרת או פגיעה באיכות החיים או בבריאות, אך אינו עומד בקריטריונים של אחת ההפרעות האחרות. במקרים אלו, האבחנה נקבעת לפי שיקול דעתו של איש מקצוע מתחום בריאות הנפש, המתייחס לפרמטרים שונים כמו משקל, מידת העיסוק בנושא, פגיעה בריאותית אפשרית והערכה לגבי התפתחויות עתידיות.

מספר דוגמאות למצבים הנכנסים לקטגוריה זו: נשים העונות לדפוס האנורקטי אך טרם החמיצו שלושה מחזורים וההערכה היא שמדובר בעניין של זמן. אנשים עם בולמוסי אכילה שאינם עומדים בתדירות או משך הזמן הנחוצים לצורך הגדרת בולימיה. אנשים שמשקלם תקין אך עוסקים באופן אובססיבי בנושא ומגבילים תזונתם או מתעמלים בצורה כפייתית על מנת לשמור על משקלם.

השמנת יתר חולנית

משקל יתר קיצוני, בו ה-BMI של האדם עולה על 35. השמנת יתר חולנית מלווה בבעיות בריאותיות שונות כגון לחץ דם גבוה, מחלות לב, סכרת או בעיות פוריות ומובילה לירידה ניכרת בתוחלת החיים. כמו כן, השמנת יתר חולנית גורמת לקושי בביצוע פעולות יומיומיות שונות עד לכדי חוסר יכולת לבצען.

בולמוסי אכילה

הפרעה המאופיינת, בדומה לבולימיה, בבולמוסי אכילה בהם האדם אינו שולט על כמויות המזון שהוא צורך. בניגוד לבולימיה, הבולמוסים אינם מלווים בהתרוקנות או שיטות אחרות לשמירה על המשקל, כך שהסובלים מההפרעה סובלים לרוב ממשקל עודף או השמנת יתר חולנית.
התעמלות כפייתית. בהפרעה זו האדם מתעמל בצורה כפייתית, למרות שאינו נהנה מכך. התעמלות זו קשורה פעמים רבות לרצון להוריד במשקל שאינו מלווה בסימפטומים של הגבלת כמויות המזון או התרוקנות.

אורתורקסיה

הפרעה המאופיינת בהיצמדות לדיאטה קפדנית של מזון בריאות. הסובלים מהפרעה זו מגבילים את תזונתם באופן קיצוני, עוסקים באופן כפייתי בתזונה, ומתקשים לשמור על משקל גוף תקין. בניגוד לאנורקסיה, באורתורקסיה אין שאיפה לרדת במשקל, והגבלת המזון נובעת מרצון לשמור על הבריאות, שבאופן פרדוקסלי גורם בסופו של דבר לפגיעה בבריאות בשל הירידה במשקל הנובעת מצמצום המזונות שהאדם מוכן לאכול.

הפרעה זו נכללת פעמים רבות בקטגוריית הפרעות אכילה לא מסווגות, אך מאפייניה דומים לאנורקסיה מהסוג המגביל במספר מאפיינים כגון מזונות מותרים ואסורים, ירידה במשקל ורצון של האדם לשמור על דפוס אכילה זה ולא לקבל טיפול. אנשים הסובלים מהפרעה זו הם פעמים רבות בעלי קווים אובססיבים קומפולסיבים.

אכילת לילה

תסמונת המאופיינת באכילה מועטה בבוקר ואכילת רוב המזון בשעות הלילה, כשרוב צריכת המזון נעשית אחרי ארוחת הערב ועד ליקיצה. על הסימפטומים להופיע במשך לפחות חודשיים ולרוב הם גורמים להשמנת יתר. תת סוג של הפרעה זו הוא אכילת לילה שלעיתים אינה מודעת, המלווה גם בפגיעה בדפוס השינה.

מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו 1-800-657-657
אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף