מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

טיפול התנהגותי קוגנטיבי
מכון מחקר ומצוינות קלינית

תכנית ה-CBT חדשנית וייחודית שנבנתה על בסיס הנסיון הקליני והמחקרי של
בית קוגנטיקה המוביל והוותיק. התכנית המותאמת ללמידה של עולם החדש
והיא חלק מבית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

יום לימודים מרוכז

ימי שלישי בזום בין
השעות 09:00-13:00
(כל השיעורים מוקלטים)

צוות מרצים.ות מוביל

צוות ההוראה שלנו הם מטפלים
מצוינים ומובילים בתחומים
מגוונים כמו חרדה, OCD ועוד

הסמכות מוכרות

336 ש’’א ותעודת הסמכה מוכרת ע’’י איט’’ה
46 ש’’א בסכמת תרפיה מוכרת לשלב א’
ע’’י ISST וארפשרות לשנת שלישית

מעוניינים להירשם
למחזור הקרוב?

מקומכם איתנו!

פסיכולוגים.ות
עו”סים.ות
פסיכיאטרים.ות
ועוד...

מה זה טריכוטילומניה (תלישת שיערות כפייתית)?

טריכוטילומניה

לפי ספר האבחנות הפסיכיאטרי המעודכן (DSM-V), טריכוטילומניה (או "טריכו" בקיצור) מוגדרת כהפרעה שקשורה להפרעה האובססיבית קומפולסיבית (OCD). הקריטריונים לאבחנה הם:

· תלישה חוזרת של שיער שגורמת לאובדן שיער ניכר, ללא הסבר פסיכיאטרי או רפואי אחר.

· ההפרעה גורמת למצוקה ניכרת ו\או לקשיים בתחום החברתי, התעסוקתי, או בכל תחום חשוב אחר.

כיום נהוג גם להתייחס לטריכו כחלק מקבוצה רחבה של הפרעות שקשורות לכפייתיות ביחס לגוף. קבוצת הפרעות זו כוללת גם חיטוט בעור, כסיסת ציפוריים, נשיכת לחיים\שפתיים ופכירת אצבעות ("קנאקים").

מי תולש\ת שיער?

לאורך החיים, השכיחות של ההפרעה היא בין 1% לבין 3% מכלל האוכלוסיה. מחקרים מראים שנשים סובלות מטריכו הרבה יותר מגברים. בנוסף, הן גם פונות יותר לטיפול פסיכולוגי ומתקשות יותר להסתיר קרחות. מעניין לדעת שבקרב ילדים אין הבדל בין בנים לבנות בשכיחות ההפרעה.

אילו בעיות יכולות לנבוע מההפרעה?

טריכו קשורה למגוון רחב של בעיות פסיכולוגיות, חברתיות ורפואיות. כך למשל, אנשים רבים שתולשים את שיערותיהם מדווחים על תחושות קשות של דיכאון, ערך עצמי נמוך כתוצאה מהתלישה, תסכול, בושה, חרדה. אותם אנשים עלולים להימנע מפעילויות רבות שבהן הקרחות שלהם עלולות להיחשף: שחייה, יחסי מין, ביקור אצל הספר\ית, מקומות מוארים מאוד ועוד. הימנעויות אלו עשויות להוביל לבדידות ולריחוק חברתי. הבעיות הרפואיות הנפוצות שנובעות מטריכו הן אובדן שיער, הלבנת שיער, נזק לעור שמסביב לאיזור שממנו נתלשות שיערות, נזק לחניכיים ו\או למערכת העיכול במקרים שבהם האדם אוכל את השיער שהוא תולש (או את השורשים של השיערות).

מהן הסיבות לתלישת שיער?

אנשים שונים תולשים שיער מסיבות שונות, אבל המכנה המשותף לתולשי השיער הוא שלפני התלישה יש טריגר כלשהו; ישנם טריגרים פנימיים כמו מחשבה, רגש או גירוי סנסורי, וישנם טריגרים חיצוניים כמו נוכחות של אדם כלשהו, מקום או פעילות מסוימים. יתר על כן, הנטייה לתלוש שיער היא נטייה בעלת מרכיב גנטי, כך שסביר שלאדם שתולש שיער יהיו אנשים נוספים במשפחה שתולשים את שיערם.

מהן הטעויות הנפוצות ביחס להפרעה?

רבים טועים לחשוב שטריכו ו-OCD זה אותו דבר, בגלל האלמנט הכפייתי שקיים בשתי ההפרעות. כמו כן, לאנשים שסובלים מ-OCD יש סיכון מוגבר לסבול גם מטריכו, ולהיפך. עם זאת ולמרות נקודות הדמיון בין ההפרעות, יש ביניהן הבדל הן מבחינת הטיפול ובכלל. בנוסף, רבים מאמינים שטריכו נובעת מטראומה בעבר. זה נכון שיש אנשים שסובלים מטריכו וחוו טראומה בעברם, אולם אין זה מרכיב הכרחי. באותה מידה, טריכו לא קשורה בהכרח להתנהגויות של פגיעה עצמית, אובדנות או הפרעות אכילה. אנשים שתולשים שיערות עושים זאת לרוב כדי להירגע ולא כדי להכאיב או לפגוע בעצמם. בקצרה, מומלץ להתייחס לטריכו כאל התנהגות ממכרת, ממש כמו כסיסת ציפורניים. הגורמים להפרעה הם רבים ומגוונים. בדרך כלל אין טעם לנסות ולחפש הסברים פסיכולוגיים מעמיקים לקיום ההפרעה, משום שהסברים כאלו אינם רלוונטיים לטיפול בהפרעה.

האם ניתן לטפל בהפרעה?

במילה אחת- כן! בעוד כמה מילים: במחקרים שונים מהשנים האחרונות נמצא שהטיפול היעיל ביותר להפרעה הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. ניתן בהחלט להיעזר במקביל גם בטיפול תרופתי שמותאם להפרעה. הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מאפשר לאדם שסובל מההפרעה ללמוד על המחשבות, הרגשות וההתנהגויות שקשורים לתלישת שיער. בטיפול האדם לומד לזהות טריגרים שעלולים להוביל אותו לתלישה, כמו גם אסטרטגיות התמודדות אפשריות שמתאימות לו. הטיפול, כמו בהפרעות אחרות, דורש מחויבות, השקעה והתמדה, אך בהנחה שאלו קיימים- בהחלט ניתן להשיג הטבה משמעותית בתסמיני ההפרעה.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף