מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

הפרעות בעיבוד החושי

עיבוד חושי
היכולת להשתמש במידע החושי המגיע למוח ולהגיב בהתאם אליו הינה חיונית וקריטית לתפקוד היומיומי. כשהעיבוד החושי של אדם שונה משל רוב האנשים יכולות להיות לכך השפעות רחבות על תפקודו ואיכות חייו. בחלק זה נפרט סוגים שונים של בעיות בוויסות החושי  וכיצד הם משפיעים על האדם, ובחלק הבא נפרט כיצד טיפול יכול לסייע להתמודדות טובה יותר עם רגישות חושית.

ישנן מספר קטגוריות להפרעה בעיבוד החושי:

הפרעה ביכולת הוויסות והעיבוד
וויסות חושי קשור לאופן בו האדם מתאים תגובותיו לגירוי החושי שנקלט. כשהעיבוד נעשה באופן לא תקין האדם חווה גירוי מסוים באופן עוצמתי מאד ביחס לרוב האנשים, או אינו חש בקיומו של גירוי שרוב האנשים היו שמים לב אליו. כתוצאה, הוא מגיב לגירוי זה בצורה שונה מהנורמה. לדוגמא, אנשים בעלי רגישות גבוהה לסוגי מגע שונים חשים מצוקה כשהם באים במגע עם מרקמים אלו (כמו חול, דשא ועוד), וינסו להימנע מהם או יגיבו באופן שיראה לאחרים קיצוני אם יבואו עמם במגע. בקטגורית ההפרעה בוויסות ובעיבוד ניתן למצא אנשים עם רגישות חושית מוגברת,  אנשים עם תת תגובתיות לגירויים, ואנשים עם חיפוש חושי גבוה יותר (כאלו שיעמיסו על עצמם גירויים מסוג מסוים באופן קיצוני).

הפרעה בהבחנה החושית
כאן מדובר על קושי להבחין בין תחושות שונות או לפרש את התחושה. למשל חוסר יכולת להבחין במיקום בו ניתן מגע על הגוף, חוסר יכולת להבחין בעזרת מגע בצורה של חפץ וצורך לראות את החפץ בו זמנית (תתפלאו אבל רב האנשים יכולים לזהות את החפץ שהם אוחזים מבלי לראותו כלל). קושי להבין כיווניות של אובייקטים, או לפענח תנועה (ברמת חוש הראיה). או קושי לזהות צלילים – למשל הבנה פונולוגית- מהו צליל פותח או סוגר של מילה.

בעיות מוטוריות חושיות
פעמים רבות נוצרת בעיה משנית כתוצאה  מעיבוד חושי לקוי שמתבטאת במוטוריקה לקויה. היכולת המוטורית שלנו מתבססת בין שאר הדברים גם על עיבוד נכון של גירויים מהסביבה ותגובה מתאימה לגירויים אלו. למשל התאמת ההליכה למשטח עליו האדם הולך (כביש, חול או מזרן רך), הבנה מרחבית ותפיסה ויזואלית על מנת להיות מסוגל לעבור בין אובייקטים מבלי להיכשל וליפול וכו.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו