מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

טיפול התנהגותי קוגנטיבי
מכון מחקר ומצוינות קלינית

תכנית ה-CBT חדשנית וייחודית שנבנתה על בסיס הנסיון הקליני והמחקרי של
בית קוגנטיקה המוביל והוותיק. התכנית המותאמת ללמידה של עולם החדש
והיא חלק מבית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

יום לימודים מרוכז

ימי שלישי בזום בין
השעות 09:00-13:00
(כל השיעורים מוקלטים)

צוות מרצים.ות מוביל

צוות ההוראה שלנו הם מטפלים
מצוינים ומובילים בתחומים
מגוונים כמו חרדה, OCD ועוד

הסמכות מוכרות

336 ש’’א ותעודת הסמכה מוכרת ע’’י איט’’ה
46 ש’’א בסכמת תרפיה מוכרת לשלב א’
ע’’י ISST וארפשרות לשנת שלישית

מעוניינים להירשם
למחזור הקרוב?

מקומכם איתנו!

פסיכולוגים.ות
עו”סים.ות
פסיכיאטרים.ות
ועוד...

סיבות לפחד משינויים

fear of changes

חשבו על הפעם האחרונה שעברתם דירה, התחלתם עבודה חדשה, מסגרת לימודית חדשה, יצאתם לטיול ממושך או כל שינוי משמעותי אחר בחייכם. האם התרגשתם וחיכיתם לשינוי או הרגשתם מתוחים או חרדים? כמו בכל תכונה, אנשים נבדלים זה מזה גם בתגובה לשינוי – יש אנשים המחפשים ללא הרף ריגושים ושינויים, אחרים חווים שינויים כאיום ונרתעים משינויים כמו מאש, ובין תגובות אלו יש טווח גדול של תגובות מתונות יותר.

סיבות לפחד משינויים

1. סכנה ממשית
פחד משינויים בעוצמה סבירה הוא חיובי. יש סכנות רבות בעולמנו: סכנות לשלמותנו הפיזית, סכנות חברתיות, כלכליות, סכנות במערכת יחסים רומנטית, סכנה לדימוי העצמי שלנו ועוד. כשאנו מכירים את הסביבה והמצב, אנחנו יכולים לנבא סכנות ולהתכונן אליהן. בסביבה חדשה מרכיב חוסר הוודאות הוא גבוה, ויתכן שנהיה חשופים לסכנות שלא נצליח לזהות.פחד משינויים עוזר לנו להיות דרוכים, לחפש סכנות, ולהשקיע משאבים ללמידת הסביבה החדשה במהירות.

פחד משינויים מאפשר לנו להתכונן לנקודות בעייתיות בשינוי מבעוד מועד, למשל להזמין מובילים למעבר דירה מבעוד מועד ולא ברגע האחרון, ולעשות זאת אחרי סקר על מחירים ואיכות ההובלה. פחד משינוי עוזר לנו להיות דרוכים, להתכוונן ולהתמודד עם נקודות בעייתיות שצצות בזמן השינוי, למשל לשים לב לחילוקי דעות אפשריים עם המעסיק, לשים לב לתנאים פיזיים לא תקינים בעבודה וכן הלאה.

2. הסבר אבולוציוני
הנקודה הקודמת אינה עוזרת להבין מדוע יש אנשים שחוששים מחריגות קטנות בשיגרה, שהסיכוי שיפגעו בהם הוא מזערי. מדוע למשל יש אנשים שאינם מוכנים בשום אופן לנסות מנה חדשה, שמרגישים חוסר נוחות עזה אם הם יושבים בכיסא אחר ולא בכיסא הקבוע שלהם וכן הלאה. הסבר אבולוציוני יכול לסייע להבין את הפחד משינויים אלו.

כמו פחדים וחרדות רבים אחרים, אפשר להניח שגם לפחד משינויים יש בסיס אבולוציוני. אם שינויים טומנים בחובם סכנות, הרי שהסיכוי של אנשים שנזהרים משינויים וחריגות מהשיגרה להיפגע בשל סכנות אלו, נמוך משל אנשים שמקבלים את פני השינויים בברכה וללא אמצעי זהירות מיוחדים. כתוצאה, הסיכוי שהם ישרדו ויעבירו את הגנים שלהם הלאה, גבוה יחסית. מצד שני – אם כולם היו נזהרים משינויים – המין האנושי לא היה מתפתח במהירות.

כלומר, מבחינה אבולוציונית יש צורך הן באנשים החוששים משינויים והן מאנשים שמחפשים אותם. מנקודת מבט זו, אפשר להבין למה יש אנשים שששים לנסות מנה חדשה במסעדה ואחרים שנרתעים מכך – מאכל חדש עלול להוות סכנה, לגרום לקלקול קיבה, מחלות שונות ואף מוות, מצד שני – הוא יכול להיות נהדר ומזין, כך שמבחינה אבולוציונית יש צורך באנשים שיעזו וינסו ואולי יגלו מקורות תזונה חדשים, אך גם באנשים שלא ירצו לטעום, וישארו בחיים וללא נזק אם המאכל אכן מסוכן.

3. ניסיון העבר
חוויות שליליות עם שינויים, בין אם ישירות או עקיפות (דרך סיפורים של אחרים) יכולות ליצור פחד משינויים. דוגמא לחוויה ישירה היא ילד שהיה חברותי ואהוד, ומצבו החברתי השתנה לרעה בצורה קיצונית לאחר מעבר דירה והחלפת בית ספר. ילד זה יכול להסיק שכל שינוי חברתי הוא שלילי, כך שבהמשך חייו יחווה חרדה בכל שינוי שדורש ממנו להסתגל לחברה חדשה, וינסה להימנע מכך. דוגמא ללמידה עקיפה היא ילד ששמע מאחיו הגדול סיפורים על קשייו להסתגל לחטיבת הביניים, והחל לפתח חשש מכך כתוצאה, או אדם שגדל בבית בו התייחסו לשינויים בחשדנות.

4. פחד ממוות
יש אנשים שהפחד משינוי אצלם נובע מפחד ממוות. כל שינוי שמראה על התבגרות או מעבר שלב מזכיר להם את ארעיות החיים ואת המוות שמחכה בסופם. הם לא יתמקדו דווקא בפחד קונקרטי מהשינוי הקרב, אלא במחשבות על חייהם, על התבגרות, הזדקנות ומוות.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף