מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

טיפול התנהגותי קוגנטיבי
מכון מחקר ומצוינות קלינית

תכנית ה-CBT חדשנית וייחודית שנבנתה על בסיס הנסיון הקליני והמחקרי של
בית קוגנטיקה המוביל והוותיק. התכנית המותאמת ללמידה של עולם החדש
והיא חלק מבית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

יום לימודים מרוכז

ימי שלישי בזום בין
השעות 09:00-13:00
(כל השיעורים מוקלטים)

צוות מרצים.ות מוביל

צוות ההוראה שלנו הם מטפלים
מצוינים ומובילים בתחומים
מגוונים כמו חרדה, OCD ועוד

הסמכות מוכרות

336 ש’’א ותעודת הסמכה מוכרת ע’’י איט’’ה
46 ש’’א בסכמת תרפיה מוכרת לשלב א’
ע’’י ISST וארפשרות לשנת שלישית

מעוניינים להירשם
למחזור הקרוב?

מקומכם איתנו!

פסיכולוגים.ות
עו”סים.ות
פסיכיאטרים.ות
ועוד...

גבר, אפשר אמפתיה בזמן לחץ?

empathy

אורח החיים של רובנו מהיר, לחוץ ותובעני. סקר של הלמ"ס הראה, כי כרבע מהישראלים בני 20 ומעלה הרגישו לחץ כמעט תמידי. לפי מחקרים, בזמן לחץ, עדיף להיות ליד אישה. בעוד שאצל נשים האמפתיה עולה בלחץ, אצל גברים האמפתיה יורדת. למה זה קורה, ואיך להתמודד עם הבדלים אלו בזוגיות?

אמפתיה היא היכולת שלנו להיות מכוונים למצבו של אדם אחר, להבין את רגשותיו ולהיות מסוגלים לראות את  הדברים מנקודת מבטו. תחושת אמפתיה היא הבסיס להסתגלות חברתית והיא מופיעה בדרך כלל כדאגה ואכפתיות  בתגובה למצוקה אצל הזולת. תחום משמעותי בו חשוב ומורגש הצורך באמפתיה, הוא חיי הזוגיות. החיים בשניים מצריכים הדדיות, כך שחוסר יכולת לראות את הדברים מנקודת מבטו של בן הזוג עלולה ליצור קונפליקטים רבים. במספר ניסויים נפרדים שנערכו השנה באיטליה ובגרמניה, נמצא כי במצבי לחץ, יכולת האמפתיה וראיית האחר בקרב גברים צונחת. לעומת זאת, אצל נשים היא עולה באופן משמעותי. מהי הסיבה לכך?

ד"ר גיורגיה סילאני, החוקר הראשי במחקר שנערך באיטליה על הנושא, אומר כי אין תשובה חד משמעית המסבירה הבדלים אלו, אך מציע מספר הסברים אפשריים. ההסבר הראשון הוא ציפיות חברתיות שונות מגברים ומנשים. בחברה שלנו יש נטייה לכוון נשים לשיתוף פעולה, דיבור על רגשותיהן ואמפתיה לאחר, ואילו גברים מכוונים יותר לפתרונות פרקטיים. הדבר יכול להסביר את היכולת הטובה שלהן לאמפתיה תחת לחץ, כדבר שהתפתח לאורך השנים.

הסבר אפשרי נוסף יכול להיות נעוץ בהבדלים ברמה הפזיולוגית של הורמון האוקסיטוצין בין נשים לגברים. במחקרים רבים נמצא כי רמות האוקסיטוצין גבוהות יותר אצל נשים מגברים. הורמון האוקסיטוצין ידוע כ"הורמון האהבה" היות ויש לו תפקיד חשוב ביצירת קשר רגשי, יחסים חברתיים ויחסים רומנטיים. כמו כן, נראה כי יש להורמון זה אפקט חיובי בהתמודדות עם לחץ.

אם הממצאים מראים באופן גורף ואף מבוסס פיזיולוגית, כי גברים פחות אמפתים תחת לחץ, האם עלינו ללמוד לקבל זאת בתוך מערכת היחסים הזוגית? התשובה היא שאם הדבר פוגע בזוגיות, אין חובה להשלים עם כך. לכולנו יש תכונות או התנהגויות מסוימות שהן פחות מוצלחות מאחרות, אך למרבה המזל הדבר אינו גזירה משמיים, ואפשר לתרגל ולחזק יכולות פחות חזקות. בצד השני של המטבע, ציפיה שהצד השני יתנהג בדיוק כמוני היא מופרזת ויכולה להוביל לכעס או עלבון במקרים בהם בן הזוג (או בת הזוג בחלק מהמקרים) מגלה פחות אמפתיה. רגשות לא נעימים אלו וריבים המגיעים ביחד עמם יכולים להימנע אם נכיר בכך שהם לא צריכים לעמוד בדיוק בקריטריונים שלנו ושההתנהגות הלא נעימה אינה מכוונת ישירות אלינו. אם נזכיר לעצמנו זאת, נראה את הקושי של הצד השני ונפתח חמלה כלפיו, כך שהעלבון, התסכול או כל רגש לא נעים אחר שאנחנו חווים יכול לפחות.

לצד זה, קבלה היא לא כל הסיפור. חשוב לזכור שלכל אדם יש נקודות חזקות וחלשות, והיופי בזוגיות הוא שאפשר לחפות אחד על המגרעות של השני על ידי הכרה בשונות וסובלנות כלפיה. מודעות לכך יכולה להוביל לחלוקת תפקידים אחרת, כך שמי שטוב יותר בהתמודדות עם לחץ ייקח על עצמו יותר במצבים אלו (ובאופן דומה, הצד השני יקח על עצמו יותר בחלקים בהם הוא מתנהל בצורה טובה יותר). שינוי פרקטי זה יכול להפחית את הקושי של הצד השני, ויקל עליו לשנות את התנהלותו ולהתנהג באופן יותר סובלני ונעים.  לסיכום, רצון לשיפור אצל צד אחד, והבנה, תמיכה וחוסר שיפוטיות מהצד השני יכולים לאפשר לכם לשנות את הדינמיקה הזוגית שלכם במצבי לחץ.

בהצלחה!

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף