מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

טיפול CBT בחרדה חברתית

טיפול  בחרדה חברתית כולל שני מרכיבים – עבודה על המחשבות והפרשנויות (טיפול קוגניטיבי) ועבודה התנהגותית בה האדם מתמודד בפועל עם סיטואציות הנתפסות בעיניו כאיום. טיפול בחרדה חברתית הכולל שני מרכיבים אלו נקרא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). טיפול CBT הוא טיפול ממוקד וקצר יחסית, המאפשר לאדם להגיע לשיפור מהותי ברמת החרדה החברתית וביכולתו להתמודד איתה ומהווה את הטיפול האפקטיבי ביותר כיום בנושא.

טיפול בחרדה חברתית – המרכיב הקוגניטיבי

הגורם לחרדה חברתית אינה הסיטואציה החברתית עצמה, אלא המחשבות והפרשנויות שהיא מעוררת. בחלק זה של הטיפול מתמקדים במחשבות העולות אצל המטופל במהלך אירועים חברתיים. בחיים האמיתיים, אנשים עם פוביה חברתית נתקלים לעיתים נדירות בלבד במצבים שגורמים להם להבין שהפחד אינו תואם את המציאות. האופן בו האדם תופס את המציאות, הדרך בה הוא בוחר להתמודד (למעשה בעיקר להימנע), והטבע המלחיץ ממילא של סיטואציות חברתיות מגבירים את המחשבות והאמונות השליליות.

במהלך טיפול CBT בחרדות, המטופל לומד לזהות את הפרשנויות שלו, ובוחן, באופן מסודר ושיטתי, עד כמה הן תואמות לסיטואציה האמיתית ועד כמה יש בהן עיוות של המציאות. בחינה זו היא חלק מהותי במהלך טיפול בחרדות מכל סוג, כשבחרדה חברתית מוקד הבחינה הוא סיטואציות חברתיות, כיצד האדם מתפקד בהן וכיצד אנשים אחרים מגיבים אליו.

טיפול בחרדה חברתית -החלק ההתנהגותי (חשיפה)

טיפול בחרדות מכל סוג מתמקד בהתמודדות עם הפחד. המפתח להצלחה בחשיפה הוא לא לפחד מהפחד. במהלך טיפול CBT יוצר האדם בעזרת המטפל רשימה של הסיטואציות המפחידות אותו – מהמפחידה ביותר למפחידה פחות. במהלך טיפול CBT בחרדה חברתית המטופל נחשף באופן הדרגתי למצבים שמעוררים אצלו פחד בלווי המטפל ובמטלות שעליו להשלים לבד בין הפגישות, תוף הקפדה לא לבצע התנהגויות שמפחיתות את החשש ונקראות התנהגויות ביטחון (למשל להימנע מיצירת קשר עין, הליכה בשולי המדרכה, התעסקות בטלפון הסלולרי). החשיפות החוזרות, יחד עם עבודה על המחשבות, מאפשרות למטופל ללמוד כי אם אינו נמנע מהסיטואציה או בורח להתנהגויות ביטחון החרדה פוחתת מעצמה עם הזמן.

באף שלב בטיפול המטופל לא עושה דברים שהוא לא רוצה לעשות. אחד העקרונות החשובים בטיפול בחשיפה הוא לתת למטופל את השליטה המלאה על מעשיו. תפקיד המטפל אינו לכפות על המטופל מצבים שהוא מפחד מהם, אלא לעזור לו להישאר בסיטואציות שהוא היה מעדיף להימנע מהן, כדי לאפשר למידה גם ברמה הרגשית והחווייתית. החשיפה מאפשרת למטופל לראות שהדבר שהוא מפחד ממנו לא חייב  לקרות. היא מאפשרת לו ללמוד מחדש לסמוך על עצמו: הפחד יעלה ואז ירד, אבל לא יצא מכלל השליטה.

טיפול בחשיפה במסגרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדה חברתית יכול להתבצע בקבוצות טיפוליות או בטיפול אחד על אחד. הקבוצה יכולה להיות סביבה מצוינת להתמודדות ראשונה עם החרדות. חברי הקבוצה יכולים ללמוד זה מזה ולתת זה לזה משוב על התנהגותם (זהו למעשה משוב ישיר לשאלה "מה האחרים חושבים עלי"). בטיפול פרטני נערכות סימולציות של מצבים שונים ועבודה מחוץ  לקליניקה. העבודה בתוך הקליניקה מאפשרת לשפר מיומנויות חברתיות במידת הצורך (לצורך כך נעשה פעמים רבות שימוש בוידאו לצורך משוב)  ולהתמודד עם החרדה בסביבה בטוחה יחסית. העבודה מחוץ לקליניקה מאפשרת להיחשף לשלל מצבים חברתיים יומיומיים ולתרגל את המיומנויות החדשות בעזרת איש מקצוע המכיר את האדם לעומק ויכול לסייע בנקודות הקושי הספציפיות שלו. בחלק מהמקרים הטיפול המוצלח ביותר יכלול גם עבודה פרטנית כדי לתת מענה מדויק ומקיף לקשיים הייחודיים של האדם, וגם חלקים קבוצתיים שיאפשרו לו להתאמן בפועל על מצבים חברתיים שונים שאי אפשר לשחזר בטיפול אחד על אחד.

לתאום פגישת הערכה התקשר/י 1-800-657-657

 

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו