מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

על דיכאון אחרי לידה

דיכאון אחרי לידה היא בעיה שכיחה, הקיימת אצל כ-10%-15% מהיולדות. למרות השכיחות הגבוהה של הבעיה, הגורמת לסבל עז לאם ועלולה להוביל לפגיעה ביכולותיו, כישוריו וחייו הרגשיים של הרך הנולד שישפיעו עליו לאורך חייו, לא קיימת מודעות גבוהה מספיק לבעיה וחלק מהסובלות ממנה אינן זוכות לטיפול הולם בזמן.

במאמר זה ובנוספים יובא מידע על דיכאון אחרי לידה, שיסייע להבין מהו בעצם דיכאון אחרי לידה, איך הוא מתבטא, האם את סובלת ממנו וכיצד אפשר לטפל בכך. המידע מיועד לנשים הסובלות מדיכאון אחרי לידה ולבני משפחה או חברים המעוניינים לדעת כיצד הם יכולים לסייע.

נתונים על דיכאון אחרי לידה

בכמחצית עד 80% מהלידות קיים דכדוך קל, הנקרא גם baby blues,  המתחיל אחרי הלידה ונעלם כעבור מספר ימים. בניגוד לכך, דיכאון אחרי לידה הוא מצב חמור יותר, שאינו עובר לבד במהירות, דיכאון אחרי לידה יכול להימשך חודשים ארוכים אם לא ניתן טיפול מתאים, או אף להפוך למצב כרוני .

דיכאון אחרי לידה מופיע אצל 10%-15% מהנשים, אולם יש קבוצות הפגיעות יותר לדיכאון אחרי לידה והאחוזים בקרבן גבוהים יותר: מעל 40% מהנשים שסבלו מדיכאון או חרדות קשות בזמן ההריון, 30% מהאמהות בגיל עשרה, 30% בקרב נשים שסבלו מאפיזודה דכאונית במהלך חייהן, ו-20%-25% בהריון שני ומעלה בקרב נשים שסבלו מדיכאון אחרי לידה בהריון הראשון.

קיימים גורמים נוספים המשפיעים על הסיכון לדיכאון אחרי לידה, למשל היסטוריה של דיכאון במשפחה הקרובה, לידה טראומטית, תסמונת קדם וסתית או תגובה חריפה לגלולות למניעת הריון, תמיכה סביבתית מועטה, קשיים בזוגיות והפרעות אישיות, אולם לא ידוע עד כמה כל גורם תורם לדיכאון אחרי לידה.

דיכאון אחרי לידה – למה הן שותקות?

נשים רבות הסובלות מדיכאון אחרי לידה אינן פונות לגורם טיפולי בשל הסיבות הבאות

1. בושה
אנשים רבים הסובלים מדיכאון מתביישים להודות בכך ולפנות לעזרה, כאילו ההודאה בכך שהם סובלים מדיכאון הופכת אותם לחלשים או פגומים. בדיכאון אחרי לידה מתווספת לתפיסה זו מחשבות נוספות כמו "אני אמורה להיות מאושרת עכשיו, אני אמא נוראית", "אם בעלי/הרופא (או כל אדם אחר) ידעו מה עובר עלי הם יחשבו שאני אמא איומה". מחשבות אלו מגבירות את הבושה והקושי לשתף בבעיה.

2. חוסר אנרגיה ופסימיות
קושי ביזימה וקבלת החלטות, ייאוש וחוסר תקווה הם מהמאפיינים של דיכאון. מאפיינים אלו מקשים על פנייה לטיפול. עריכת בירורים כדי למצוא מטפל יכולה להיראות לאישה כמשימה בלתי אפשרית, ובהחלט יתכן והיא תחשוב שאין בזה טעם, שאף אחד לא יוכל לעזור לה.

3. טיימינג
לאחר הלידה יש לעיתים אופוריה, כמו כן בתקופה זו יש יותר תמיכה מהסביבה, וגם השינויים ההורמונאליים יכולים לתרום להסתגלת. חלק מהנשים מפתחות דיכאון זמן רב אחרי הלידה ואינן מקשרות את מה שעובר עליהן לדיכאון אחרי לידה כיוון שהן סבורות שדיכאון אחרי לידה הוא מיידי

4. ראייה כחלק נורמלי מהמצב
חלק מהנשים ומהסובבים אותן לא מבינים את החומרה של דיכאון אחרי לידה, וחושבים שזה מצב שנשים רבות מתמודדות איתו ואין צורך להתרגש ממנו, הוא יעבור לבד. גם במידה והאישה מספרת לסובבים אותה על מה שעובר עליה, יתכן והיא תקבל תגובות מבטלות, כך שגם אם חשבה לבקש עזרה היא תשנה דעתה.

גם כשהנשים מדווחות על סימפטומים של דיכאון אחרי לידה לגורם מקצועי, לא תמיד נעשה אבחון נכון של הבעיה. אבחון שגוי מונע כמובן קבלת טיפול מתאים ויכול להזין את הדיכאון עוד יותר, בפרט אם היא מרגישה שאיש המקצוע ביקר אותה. גם אם היא קיבלה את האבחנה הנכונה, הדבר לא יגרום בהכרח לאישה להתמיד בטיפול, יתכן והיא תחווה את האבחנה כמאשימה או כסותמת את הגולל ומעידה על כך שהיא מקרה אבוד.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים

מעוניינים להגיש
מועמדות?

הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
עומדים בקריטריונים
ומעוניינים בייעוץ?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו